Ještě nedávno jsem o této polévce ani neslyšela. Když jsem ji uvařila, úplně jsem se do ní zamilovala. A nejen já, protože chutná celé rodině. Teď ji vařím jednou týdně.
Když jsem v ledničce našla lilky, zamračila jsem se. Zase ta samá pasta, rolky z plátků nebo kotlety? Ne! Rozhodla jsem se zkusit něco nového a uvařila polévku. Netušila jsem, že může být tak chutná, i když stejné suroviny jím každý den v jiných jídlech. Teď na ni neustále myslím a jsem ráda, že potřebné ingredience lze sehnat po celý rok.
Jak uvařit lilkovou polévku?
Lilková polévka se vaří na zeleninovém vývaru a dalších zeleninách. Kdyby byla uvařena pouze z lilku, byla by fádní, ale takhle získává sytou, mnohostrannou chuť. Ačkoli se nemíchá, díky správným krokům při přípravě získává krémovou konzistenci. Ujišťuji vás, že jsou nezbytné, aby výsledek předčil i ta nejodvážnější očekávání.
Recept: Lilková polévka
Lilková polévka s paprikou a rajčaty
Ingredience
- 3 střední lilky
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 4 brambory
- 1 a 1/2 červené papriky
- malá chilli paprička (podle chuti)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 6 lžic olivového oleje
- 2 velké rajčata
- 1 lžíce agávového sirupu nebo cukru
- sůl a pepř podle chuti
Způsob přípravy
Pečení lilků. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Nakrájejte lilky příčně nebo podélně na plátky o tloušťce asi 1 cm. Potřete je ze všech stran 2 lžícemi olivového oleje a položte na plech vyložený pergamenem. Pečte asi 40 minut, dokud nezměknou a nezhnědnou. Odložte stranou.
Příprava ingrediencí. Během pečení očistěte mrkev, petržel, celer a brambory, z papriky odstraňte semínka. Nakrájejte tyto zeleniny a cibuli na malé kostičky. Brambory nakrájejte na větší kousky a česnek nasekejte.
Smažení zeleniny. Ve velkém hrnci s tlustým dnem rozehřejte 3 lžíce olivového oleje. Přidejte nakrájené ingredience kromě brambor a smažte asi 10 minut, dokud cibule nezesklovatí.
Příprava polévky.Zalijte zeleninu 1,5 l vody, přiveďte k varu, přidejte brambory, dochuťte solí a pepřem. Vařte na středním ohni asi 20 minut, dokud nebude brambory hotové.
Smažení rajčat. Zatímco se polévka vaří, spařte rajčata, oloupejte je a nakrájejte na kostky, poté je přidejte do pánve s rozehřátou lžící olivového oleje. Přidejte sirup a smažte, dokud se polovina šťávy neodpaří.
Přidání lilku. Do hrnce přidejte celé plátky pečeného lilku a rajčata. Přiveďte polévku k varu a vypněte sporák.
Je třeba lilek oloupat a co udělat, aby nebyl hořký?
Lilek není třeba loupat. Výjimkou jsou opravdu velké kusy, protože jejich slupka může být dřevnatá a tvrdá. Proto je lepší ji odstranit. Silně vyrostlá zelenina může také obsahovat více hořkosti v dužině. V tomto případě je lepší ji připravit trochu jinak. Lilek nakrájejte na podélné plátky, posypte solí a nechte 30 minut odležet. Poté je třeba je opláchnout pod vodou a osušit papírovou utěrkou. Můžete také přejít rovnou k sušení. Je však třeba mít na paměti, že v dužině zůstane více soli. To je třeba vzít v úvahu při dochucování pokrmu.