Děti ji nemají moc rády, protože je velmi kyselá a má velmi výraznou chuť. Dospělí však s radostí vyprazdňují sklenice s takovou paprikou. Zejména starší lidé, kteří si dobře pamatují staré chutě a cítí k nim nostalgii. Vyzkoušejte nakládané papriky podle receptu a objevte jejich možnosti v kuchyni. Hodí se nejen jako předkrm.
Na některé produkty je třeba „vyzrát“. Nakládané papriky jsou toho příkladem. V dětství jsem měla velmi ráda čerstvé a pečené papriky nebo papriky nakládané v oleji, ale neměla jsem ráda konzervované papriky.
Vše se změnilo, když jsem je po mnoha letech poprvé ochutnala v chutném salátu s jablkem a strouhaným sýrem a poté v pomazánce na sendviče. Ukázalo se, že mi tato chuť opravdu chutná. Stačilo ho jen umně kombinovat s přísadami.
Vyzkoušejte to a zavzpomínejte na chuť minulých let. Připravte si konzervovanou papriku na zimu . Je chutná sama o sobě i jako doplněk k jiným pokrmům. Pokud patříte k mladší generaci, určitě připravte o pár sklenic víc a darujte je svým rodičům. Určitě budou mít radost. Zvlášť pokud jste od nich kdysi dostávali sklenice s konzervami.
Recept na nakládané papriky ve sklenicích
Ingredience:
- asi 2 kg červených paprik
- 1,5 litru vody
- 200 ml 10% lihového octa
- 2 a půl lžíce soli
- 8 lžic cukru
- 10 hřebíčků
- 2 lžičky světlé hořčice
- 5 bobkových listů
- olej (1 lžíce na každou sklenici)
Způsob přípravy:
- Papriky umyjte, osušte a odstraňte semenná ložiska. Nakrájejte podélně na široké proužky a pevně je vložte do vyvařených sklenic.
- Do hrnce nalijte vodu s octem, přidejte ostatní ingredience na marinádu (sůl, cukr, bobkové listy, hřebíček a hořčici). Když marináda začne vřít, vařte asi 1 minutu na mírném ohni.
- Nalijte horkou marinádu do sklenic s paprikou. Nahoru přidejte 1 lžíci oleje a pevně uzavřete víčkem.
- Pasterizujte: opatrně přeneste horké sklenice do hrnce vyloženého látkou, zalijte horkou vodou do úrovně 3/4, přiveďte k varu na mírném ohni a vařte pod pokličkou 15 minut od okamžiku varu. Vyjměte, položte na suchou látku dnem nahoru a nechte zcela vychladnout pod pokličkou.
S čím se konzervovaná paprika hodí?
Konzervovanou papriku můžete smíchat s tvarohem, dochutit a podávat jako snídani k sendvičům. Jednoduchý, ale originální nápad. Hodí se také k přípravě předkrmů na rodinnou oslavu – skvěle se hodí například k žlutému sýru a olivám na krátkých párátkách.
Hodí se také do zeleninového salátu a jako náplň do vařených vajec – smíchaná s tuňákem, žloutky nebo červenými fazolemi z konzervy. Můžete ji také nakrájet na jemnější kousky, přidat čerstvé bylinky (například petržel – ta se k tomu skvěle hodí), promíchat a podávat jako jednoduchý salát k chlebu.
Můžete ji také použít na sendviče s paštikou a trhaným masem, přidat do ragú a přidat do steaků a kotlet – jako ingredienci náplně, dovnitř, místo nakládané okurky.
Po odkapání marinády také obohatí omáčky k pečenému masu. Z ní lze také připravit domácí sladkokyselou omáčku k kuřeti s rýží. Stačí ji smíchat s rajčatovým pyré, dochutit a rozmixovat, a poté smíchat s předem upečeným ananasem a osmaženou cibulí.