Na stůl se podávaly zlatavé placky s křupavou kůrkou a jemnou náplní. Chuť byla jednoduchá, ale zároveň sytá – něco mezi bramborovými plackami a palačinkami, ale s kyselou příchutí kysaného zelí.
V českých domácnostech vládly jako bezmasý oběd. V této verzi si je zamilujete znovu.
Tradičně se připravují z kysaného zelí. Jsou skvělou alternativou k masovým pokrmům a mohou se podávat samostatně nebo s různými přílohami. Zeptala jsem se obsluhy na recept a zjistila jsem, že fuchy nejsou vůbec složité. Jedná se o každodenní jídlo, které se dříve smažilo doma, ale dnes se častěji setkáváme s ním v tavernách pro turisty. Po návratu domů jsem se pokusila je uvařit sama. A skutečně – příprava trvá jen minutu.
Recept na fuchy
Ingredience:
- 300 g kysaného zelí,
- 2 vejce,
- 2 lžíce mouky,
- špetka soli,
- 0,5 lžičky kmínu.
Příprava:
- Vytlačte šťávu z kysaného zelí a smíchejte ho s vejci a moukou. Přidejte sůl a kmín.
- Na pánvi rozehřejte olej na smažení. Lžící naneste těsto na palačinky.
- Smažte do zlatova nejprve z jedné strany, pak z druhé. Přesuňte z pánve na papírový ubrousek, aby okapal přebytečný tuk.
Fuchy se skvěle hodí k česnekové omáčce. Můžete je také podávat s houbovou omáčkou, která podtrhne chuť palačinek. Jemně nakrájený stroužek česneku smíchejte s řeckým jogurtem, přidejte trochu citronové šťávy a čerstvý nebo sušený tymián.
Foučky jsou jídlo, které jistě potěší všechny členy domácnosti a je skvělým způsobem, jak do jídelníčku zařadit více zeleniny v atraktivní formě.