Přeskočit na obsah

Smíchám ho s pečeným paprikou a natřu na chléb. Ani vaječná pasta se s ním nemůže srovnávat

Hummus s pečeným paprikou a sušenými rajčaty – chutný a univerzální. Úspěšně nahradí máslo, vaječnou pastu a dokonce i omáčku na krekry na večírku. Nejlépe se hodí k křupavým bagetovým krutonům.

Pasta z cizrny a pečených paprik k natírání na chléb

Pastu z cizrny a pečených paprik lze připravit rychle z hotových polotovarů nebo trochu pečlivěji, když si všechny ingredience připravíte sami. Ideální by bylo, kdyby i rajčata byla sušená na slunci, ale ne vždy k nim máme přístup. Postarejte se o dobré ingredience a svůj komfort a pasta se určitě povede.

Smíchám ho s pečeným paprikou a natřu na chléb. Ani vaječná pasta se s ním nemůže srovnávat

Cizrnu můžete namočit sami

Pravdou je, že cizrna z konzervy má trochu jinou chuť než ta, kterou namočíme a uvaříme sami. Zrna jsou plnější a lépe tvoří strukturu pasty. Na namáčení cizrny je však třeba myslet den předem, a to je často největší problém.

Suchá zrna zalijte studenou vodou a nechte namočené 8–12 hodin. Během této doby je třeba vodu několikrát vyměnit, aby se odstranily případné nečistoty a snížil obsah antinutričních látek. Po namočení je nutné zrna důkladně opláchnout, což dále zlepšuje jejich kvalitu a chuť.

Poté je třeba cizrnu vařit do měkka, což po nočním namočení trvá asi 90 minut. Sůl přidávejte až na konci vaření, jinak by zrna mohla ztvrdnout. Vodu, ve které se cizrna vařila, lze použít k přípravě veganského bezé.

Recept na pastu z cizrny a pečených paprik

Smíchám ho s pečeným paprikou a natřu na chléb. Ani vaječná pasta se s ním nemůže srovnávat

Aby pasta nebyla příliš tekutá, nejprve smíchejte pouze základní ingredience a poté podle potřeby přidejte olej a vodu. Hummus můžete navíc posypat čerstvými bylinkami, například koriandrem nebo petrželkou.

Ingredience:

  • 120 g cizrny (po odlití tekutiny),
  • 2 červené papriky,
  • 1 stroužek česneku,
  • 5 sušených rajčat,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • v případě potřeby: voda, rajčatová pasta.

Způsob přípravy:

  1. Papriky rozkrojte na polovinu, odstraňte semínka a položte je na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia na přibližně 20 minut. Po mírném vychladnutí z nich sejměte slupku.
  2. Do misky mixéru vložte scezený cizrnu, pečenou papriku, česnek a sušená rajčata. Rozmixujte do husté pasty.
  3. Podle potřeby přidejte rajčatový džus a trochu vody. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.