Přeskočit na obsah

Ne všechna francouzská kuchyně má mastnou chuť a tento provensálský salát to dokazuje svou letní chutí.

S ančovičkami, vejci, tuňákem a bramborami doplní jakoukoli večeři, aniž by vyžadoval velké náklady a úsilí.

Často kritizujeme francouzskou kuchyni, a to ne bezdůvodně, za to, že připomíná svět, kde je máslo tuku nade vše, ale jsme krátkozrací.

Ne všechna francouzská kuchyně má mastnou chuť a tento provensálský salát to dokazuje svou letní chutí.

Ano, je pravda, že většina francouzské gastronomie je založena na másle, ale ne v celé zemi, zejména čím jižněji a hlavně čím blíže Středozemnímu moři.

Proto je Provence domovem a provensálským – a proverbial – je tento salát niçoise nebo salát z Nice, který chutná a voní létem a umožňuje nám získat zelený a plnohodnotný recept přidáním pouze několika ingrediencí.

Základem je směs salátů, rajčat, červené papriky a zelených fazolí. Poté přidáme chuť pomocí černých oliv a kapar nebo velkých kapar, podle vašich preferencí, a poté vše doplníme dobrými středomořskými bílkovinami.

Ne všechna francouzská kuchyně má mastnou chuť a tento provensálský salát to dokazuje svou letní chutí.

Na jedné straně konzervovaný tuňák, jaký se vám líbí, ale dobrá ventresca – nebo makrela v oleji – nebo severní tuňák vám budou vyhovovat. Na druhou stranu, solené ančovičky, na kterých se nevyplatí šetřit. A jako třešnička na dortu, vařená vejce nakrájená na plátky a mladé brambory, které jsme předem uvařili.

Zbývá jen připravit jednoduchý vinaigrette dresink z hořčice, extra panenského olivového oleje a bílého octa – nebo sherry –, vše vesele promíchat a dochutit náš salát Niçoise, abyste získali čerstvé a syté první (nebo druhé) jídlo, které vás donutí milovat Francii nejen pro její olej.