Přeskočit na obsah

Od té doby, co jsem se naučila tento recept, lečo možná přestalo existovat. Není lepší zeleninové ragú

Když pomyslíme na ragú nebo zeleninové omáčky, hned nám přijde na mysl lečo a všechny jeho variace. Ukazuje se však, že lečo, i když je chutné, není vůbec nejlepší zeleninové jídlo. Dnes vám prozradíme recept, který dokazuje, že sicilské jídlo chutná lépe než maďarské. Budete překvapeni, jak rychle se dá připravit voňavá caponata.

Dnes se podíváme na lahodný, hustý a aromatický guláš ze zeleniny, který pochází ze slunné Sicílie. Z dálky může trochu připomínat české lečo, ale místo cukety hraje v tomto jídle hlavní roli jeho vzdálený příbuzný, tedy lilek. Velmi důležité jsou také rajčata, celer, kapary, olivy a koření. Kaponata, jak se tento sicilský zeleninový guláš nazývá, má lahodnou chuť a připravuje se relativně rychle.

Nezapomeňte však lilky předem osolit, aby změkly a pustily vodu. Poté se uvaří mnohem rychleji a dodají pokrmu maximální chuť bez zbytečné hořkosti, která zmizí spolu s vodou vytáhnutou solí.

Od té doby, co jsem se naučila tento recept, lečo možná přestalo existovat. Není lepší zeleninové ragú

Nejchutnější zeleninové ragú. Kaponata smete lečo z talíře.

Ingredience

  • 3 lilky,
  • 1,5 kg čerstvých šťavnatých rajčat nebo 2 plechovky nakrájených rajčat,
  • 1 cibule
  • 4-5 stonků celeru,
  • 2 stroužky česneku,
  • lžíce nakládaných kapar,
  • asi 12-15 oliv jakékoli barvy,
  • sůl, pepř, cukr, bazalka, oregano podle chuti,
  • 4 lžíce vinného octa z bílého vína.

Sicíliánská kaponata – způsob přípravy:

Od té doby, co jsem se naučila tento recept, lečo možná přestalo existovat. Není lepší zeleninové ragú

  1. Nejprve se věnujte lilku. Umyjte ho, osušte a ostrým nožem nakrájejte na plátky. Rozložte je na plech nebo prkénko, posypte solí, lehce vmasírujte sůl do zeleniny a nechte 20-30 minut odležet, aby lilek změkčil a pustil vodu.
  2. Až lilky změknou, připravte rajčata. Pokud používáte čerstvá rajčata, můžete je spařit a oloupat. Poté je rozkrojte na polovinu, odstraňte semínka a nakrájejte dužinu na kostičky.
  3. Nakrájejte také celer, ale poměrně na jemno. Můžete nakrájet také olivy, ale není to nutné. Cibuli nakrájejte na kostky a česnek rozdrťte v lisku na česnek nebo také nakrájejte na velmi jemné kousky.
  4. Vezměte velkou, nejlépe hlubokou pánev a rozehřejte v ní olivový olej, 4 lžíce by měly stačit. Poté přidejte lilky a smažte je několik minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne se téměř rozpadat.
  5. Osmažené lilky přendejte na talíř a ve stejné pánvi osmažte cibuli do sklovata, poté přidejte celer a smažte několik minut. Přidejte rajčata, olivy, kapary, česnek a koření, včetně cukru, který zvýrazní přirozenou sladkost rajčat. Stačí půl lžíce.
  6. Smažte vše, dokud se rajčata nezačnou rozpadat. Přidejte lilky, nalijte vinný ocet a duste na mírném ohni asi 10 minut, občas promíchejte. Před podáváním ozdobte pokrm lístky čerstvé bazalky. Kaponata se nejlépe hodí k čerstvému bagetu nebo italskému chlebu.