Přeskočit na obsah

Zimní zásoba, kterou vám budou ostatní závidět. Každý bude chtít dostat sklenici

Jablečný marmelád umožňuje zachovat nejlepší chuť ovoce (protože, nebudeme si nic namlouvat, nejlépe chutná v létě a na začátku podzimu) po delší dobu. Kromě jablek budete potřebovat pouze cukr a citronovou šťávu, ale doporučujeme do marmelády přidat také koření, které zvýrazní její aroma. Podle tohoto receptu připravíte hladkou a dokonale sladkou marmeládu, která se skvěle hodí jako náplň do palačinek a pomazánka na čerstvý domácí chléb.

Jablečný marmelád je ideálním doplňkem zimních zásob. Pokud jste ho ještě nepřipravovali, rychle si pro něj udělejte místo v bedýnce s okurkami, paprikami a marmeládou. Díky tomu nebudete muset kupovat hotové výrobky v obchodě a pokud budete mít chuť na jablečný koláč, nebudete muset připravovat jablka od nuly (což je obvykle nejnáročnější část přípravy koláče). Níže vysvětlujeme, jak krok za krokem připravit jablečné džemy, a dáváme několik užitečných rad, aby se vám podařily na jedničku.

Zimní zásoba, kterou vám budou ostatní závidět. Každý bude chtít dostat sklenici

Jak připravit jablečné džemy doma? Recept na chutný doplněk k palačinkám a koláčům

Ingredience

  • 2 kg jablek (nejvhodnější jsou kyselé odrůdy, jako Antonovka, Šedá reneta, které obsahují hodně pektinu)
  • asi 300 g cukru (množství cukru lze měnit podle chuti jablek a vašich preferencí)
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 čajové lžičky skořice

Způsob přípravy

Jablka umyjte, oloupejte a odstraňte jádřince. Nakrájejte na malé kousky, aby se ovoce rychleji rozpadlo. Vložte do hrnce, přidejte cukr a nechte chvíli stát, aby jablka pustila šťávu.

Poté přidejte citronovou šťávu, skořici (můžete také použít jiné koření, jehož aroma se dobře hodí k jablkům, další návrhy uvádíme níže). Vařte na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí, poté snižte výkon plotýnky a pokračujte ve vaření, dokud marmeláda nezíská hladkou konzistenci.

Použijte ruční mixér, abyste rozmixovali zbytky ovoce. Vařte jablečný marmelád ještě půl hodiny, dokud hmota nezhoustne. Nezapomeňte v každé fázi přípravy marmeládu občas zamíchat. V opačném případě by se mohl připálit a vaše zásoby by byly zničeny.

Horký marmelád přelijte do sterilizovaných suchých sklenic. Sterilizujte také víčka. Sklenice pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte je zcela vychladnout. Pokud vás však trápí doba skladovatelnosti marmelády, můžete sklenice dodatečně sterilizovat několik minut v hrnci s vodou (dno vyložte látkou). Díky tomu lze marmeládu skladovat i několik měsíců na chladném a suchém místě.

Zimní zásoba, kterou vám budou ostatní závidět. Každý bude chtít dostat sklenici

Jablečný marmelád. Jak obohatit jeho chuť?

Jablečný marmelád se vyznačuje sametovou konzistencí bez kousků ovoce. Díky tomu se snadněji natírá na chléb a je ideální na dorty, rohlíky a palačinky. Jeho chuť lze obohatit přidáním například skořice, hřebíčku, zázvoru (dodá marmeládě zajímavou, lehkou pikantnost), kardamonu, vanilkového lusku, anýzu (stačí i jedna hvězdička, protože má intenzivní aroma), špetky kurkumy nebo chilli pro výraznost.

Co udělat, aby jablečný marmelád měl krásnou barvu a vhodnou konzistenci?

Aby byl jablečný marmelád hedvábně hladký a měl příjemnou barvu, je třeba použít několik triků. Použijte kyselé odrůdy jablek (například boskop, antonovka), které jsou bohaté na pektiny, což pomáhá zahustit marmelád bez zbytečných přísad. Citronová šťáva zabraňuje ztmavnutí hmoty a zesiluje chuť. Na samém konci směs promíchejte, abyste se zbavili kousků ovoce, které se během vaření ještě nerozpadly. V případě potřeby přidejte jedno z koření těsně před koncem vaření.