Palačinky patří mezi jídla, která mají rádi všichni bez ohledu na věk. Ačkoli tradiční verze z bílé pšeničné mouky je velmi chutná, někdy stojí za to vyzkoušet něco nového, co vás nejen překvapí svou chutí, ale bude i zdravější alternativou.
Palačinky z pohankové mouky se skvěle hodí k slaným pokrmům.
Palačinky z pohankové mouky se stále častěji objevují v restauracích a domácích jídelníčcích. Mají jedinečnou chuť s lehkou ořechovou příchutí, která je sama o sobě okouzlující. Hnědá mouka je přirozeně bezlepková, proto je vhodná pro stravu lidí, kteří musí denně vyhýbat se lepku. Kromě toho je zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálů, jako je hořčík, železo a zinek. Díky tomu jsou hnědé palačinky mnohem sytější než tradiční a dodávají tělu cenné živiny.
Buchty z pohankové mouky
Buchty z pohankové mouky jsou velmi univerzální. Jejich charakteristická chuť se skvěle hodí jak k sladkým, tak i slaným náplním. V sladké variantě je můžete podávat s oblíbeným džemem, čerstvým ovocem, čokoládovým krémem, medem nebo javorovým sirupem. V slané variantě se skvěle hodí k sýrům, uzeninám, uzenému lososu, špenátu a dokonce i k ragú. Nikdy neomrzí, můžete experimentovat a hledat nové chutné kombinace.
Ingredience:
- 1 šálek pohankové mouky,
- 1 šálek mléka (může být rostlinné),
- půl šálku vody,
- 1 vejce,
- špetka soli,
- 1 lžíce oleje na těsto,
- olej na smažení.
Způsob přípravy:
- Ve velké míse smíchejte pohankovou mouku se solí.
- V samostatné míse rozšlehejte vejce, přidejte mléko a vodu a poté důkladně promíchejte.
- Postupně nalijte tekuté ingredience do suchých a neustále míchejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky.
- Přidejte lžíci oleje a znovu promíchejte.
- Nechte těsto 15-20 minut odležet, aby mouka nabobtnala. Díky tomu budou palačinky pružnější.
- Rozpalte pánev a nalijte na ni trochu oleje. Smažte palačinky na středním ohni z obou stran, dokud nezhnědnou.
Hreškové palačinky jsou obzvláště chutné s tvarohem nebo smetanovým sýrem a uzeným lososem, posypané čerstvým koprem. Jako sladká příloha se k nim ideálně hodí smažená jablka s skořicí nebo švestková marmeláda. Dobrou chuť!
Palačinky z pohankové krupice
Alternativou k těmto palačinkám jsou palačinky z pohankové krupice. Stačí krupici namočit na 24 hodin do vody a poté ji smíchat s vodou a špetkou soli. Takto připravené těsto osmažíme na pánvi a získáme měkké a pružné palačinky.
Ingredience:
- 1 šálek suché nepražené pohanky,
- 2 a 1/2 šálku studené vody,
- špetka soli (podle chuti).
Způsob přípravy:
- Pohanku propláchněte pod tekoucí vodou a zalijte 1 šálkem studené vody. Nechte přes noc v lednici.
- Následující den přidejte k kaši zbývající vodu a podle chuti špetku soli. Vše promíchejte, až vznikne hladké těsto konzistence smetany.
- Rozpalte pánev a potřete ji olejem. Nalijte porci těsta a smažte palačinku z jedné strany, dokud se okraje nezačnou zvedat.
- Otočte palačinku na druhou stranu a smažte ještě chvíli.