Tradiční maďarská kuchyně se vyznačuje jednoduchými chutěmi, které dokonale odpovídají našim českým chutím. Stejné je to i s pečeným pokrmem rakott krumpli – s bramborami a pikantní klobásou. Maďaři ji rádi podávají s nakládanými okurkami.
Kromě známých pokrmů maďarské kuchyně, jako je lečo, guláš nebo pouliční langoše, jsou oblíbené také zapékané pokrmy ve stylu rakott krumpli. Brambory nakrájené na kolečka, smetanová omáčka a pikantní maďarská klobása – tato jednoduchá kompozice je tak dobrá, že by bylo zločinem ji obohacovat jakýmikoli přísadami.
Recept na maďarský gratin
Brambory je nejlepší vařit čerstvé a dávat pozor, aby se nerozvařily. I když budou trochu tvrdé, nic se neděje – dovaří se v troubě, hlavně aby se daly nakrájet na hezké a rovnoměrné plátky. Pokud jde o výběr klobásy, nejlépe se hodí maďarská klobása nebo španělské chorizo. K zapékané můžete podávat nakládané okurky nebo jednoduchý salát z okurek a rajčat.
Ingredience:
- 1 kg vařených brambor,
- 200 g klobásy,
- 1 cibule,
- 500 ml smetany 12 nebo 18 %,
- 100 ml sladké smetany 30 %.
- 6 vajec, uvařených natvrdo,
- 150 g strouhaného sýra,
- sůl a pepř podle chuti.
Způsob přípravy:
- Vařené a vychlazené brambory nakrájejte na plátky o tloušťce asi 0,5 cm. Klobásu také nakrájejte na plátky a osmažte na pánvi s nakrájenou cibulí.
- Tuk ze salámu slijte do misky a smíchejte s kyselou a sladkou smetanou. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Dvěma lžícemi omáčky pokryjte dno žáruvzdorné nádoby. Na ni položte plátky brambor, salám s cibulí a vařená vejce (nakrájená na plátky). Vše pokryjte vrstvou smetany a posypte polovinou nastrouhaného sýra.
- Opakujte vrstvení, dokud nedojdou ingredience. Nahoru položte brambory a pokryjte smetanou. Posypte zbývajícím sýrem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia po dobu 30 minut.