Toto jídlo je tak elegantní, že ho můžete bez obav zařadit do jídelního lístku restaurace. Nemusíte však čekat na zvláštní příležitost, abyste připravili chutné balotinky. Hosté budou nadšení.
Balotinky v smetanové omáčce
Na první pohled vypadají jako kotlety z mletého masa a pokud se velmi snažíte, můžete je považovat za vzdálené příbuzné klasického jídla babičky. Místo tvarování kulatých karbanátků je v tomto receptu mleté maso ukryto v křupavé krustě, která jídlu dodává zvláštní charakter a chuť. Název „balotiny“ pochází z francouzského slova balle, což znamená koule nebo balíček. Tímto jídlem potěšíte své hosty.
Balotiny z kuřete
Balotina je klasické jídlo francouzské kuchyně, které se původně připravovalo z drůbeže nebo zajíce. Maso se zbavilo kostí, naplnilo a zabalilo. V tomto receptu se mleté maso připravuje z kuřecích stehen, obohacených o zeleninu a voňavý tymián.
I když balotiny vypadají složitě, jejich příprava je jednoduchá a zaručuje působivý efekt na talíři, zejména v kombinaci s lahodnou smetanovou a hořčičnou omáčkou. Je to ideální volba pro slavnostní oběd, romantickou večeři nebo setkání s přáteli.
Ingredience:
- 2-3 lžíce másla,
- 1 šalotka,
- 1 mrkev,
- 3 stroužky česneku,
- sůl a černý pepř,
- olej na smažení,
- 6 kuřecích stehen,
- několik větviček čerstvého tymiánu.
Smetanovo-hořčičná omáčka:
- 100 ml smetany,
- 1 lžíce dijonské hořčice,
- 1 lžíce francouzské hořčice,
- asi 150 ml vody nebo vývaru,
- sůl a černý pepř podle chuti.
Způsob přípravy:
- Rozpusťte máslo na velké pánvi, přidejte nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a prolisovaný česnek.
- Zeleninu osolte a smažte asi 2 minuty, dokud nezměkne. Nechte vychladnout.
- Pomocí ostrého nože opatrně sejměte kůži z kuřecích stehen tak, aby zůstala celá.
- Oddělte maso od kostí, nakrájejte na malé kousky a poté přeneste do kuchyňského robotu. Můžete také použít již opracované maso ze stehen, ale nezapomeňte z něj odstranit kůži.
- Přidejte k němu opečené zeleniny, sůl a pepř. Smíchejte ingredience do hladka.
- Rozložte kuřecí kůži na prkénko, vnější stranou dolů.
- Rozdělte ji na menší části a do středu každé z nich dejte porci mletého masa.
- Opatrně natáhněte kůži a zabalte do ní mleté maso, aby vznikly pevné taštičky. Můžete je zajistit párátky.
- Rozpalte olej na pánvi a osmažte taštičky z každé strany do zlatova.
- Poté je přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
- Vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia na 15 minut, dokud kůrka nebude křupavá.
- V samostatném hrnci připravte omáčku. Nalijte vodu nebo vývar, přidejte smetanu a hořčici.
- Zahřívejte za stálého míchání, dokud se ingredience nespojí. Nenechte přejít varem. Na konci přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Přeneste balotky do žáruvzdorné nádoby, polijte připravenou omáčkou a přidejte snítky tymiánu.
- Tentokrát vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia na 15-20 minut.