Přeskočit na obsah

Místo kotlet připravte balotinky. Hosté budou nadšení

Toto jídlo je tak elegantní, že ho můžete bez obav zařadit do jídelního lístku restaurace. Nemusíte však čekat na zvláštní příležitost, abyste připravili chutné balotinky. Hosté budou nadšení.

Balotinky v smetanové omáčce

Na první pohled vypadají jako kotlety z mletého masa a pokud se velmi snažíte, můžete je považovat za vzdálené příbuzné klasického jídla babičky. Místo tvarování kulatých karbanátků je v tomto receptu mleté maso ukryto v křupavé krustě, která jídlu dodává zvláštní charakter a chuť. Název „balotiny“ pochází z francouzského slova balle, což znamená koule nebo balíček. Tímto jídlem potěšíte své hosty.

Místo kotlet připravte balotinky. Hosté budou nadšení

Balotiny z kuřete

Balotina je klasické jídlo francouzské kuchyně, které se původně připravovalo z drůbeže nebo zajíce. Maso se zbavilo kostí, naplnilo a zabalilo. V tomto receptu se mleté maso připravuje z kuřecích stehen, obohacených o zeleninu a voňavý tymián.

I když balotiny vypadají složitě, jejich příprava je jednoduchá a zaručuje působivý efekt na talíři, zejména v kombinaci s lahodnou smetanovou a hořčičnou omáčkou. Je to ideální volba pro slavnostní oběd, romantickou večeři nebo setkání s přáteli.

Ingredience:

  • 2-3 lžíce másla,
  • 1 šalotka,
  • 1 mrkev,
  • 3 stroužky česneku,
  • sůl a černý pepř,
  • olej na smažení,
  • 6 kuřecích stehen,
  • několik větviček čerstvého tymiánu.

Smetanovo-hořčičná omáčka:

  • 100 ml smetany,
  • 1 lžíce dijonské hořčice,
  • 1 lžíce francouzské hořčice,
  • asi 150 ml vody nebo vývaru,
  • sůl a černý pepř podle chuti.

Místo kotlet připravte balotinky. Hosté budou nadšení

Způsob přípravy:

  1. Rozpusťte máslo na velké pánvi, přidejte nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a prolisovaný česnek.
  2. Zeleninu osolte a smažte asi 2 minuty, dokud nezměkne. Nechte vychladnout.
  3. Pomocí ostrého nože opatrně sejměte kůži z kuřecích stehen tak, aby zůstala celá.
  4. Oddělte maso od kostí, nakrájejte na malé kousky a poté přeneste do kuchyňského robotu. Můžete také použít již opracované maso ze stehen, ale nezapomeňte z něj odstranit kůži.
  5. Přidejte k němu opečené zeleniny, sůl a pepř. Smíchejte ingredience do hladka.
  6. Rozložte kuřecí kůži na prkénko, vnější stranou dolů.
  7. Rozdělte ji na menší části a do středu každé z nich dejte porci mletého masa.
  8. Opatrně natáhněte kůži a zabalte do ní mleté maso, aby vznikly pevné taštičky. Můžete je zajistit párátky.
  9. Rozpalte olej na pánvi a osmažte taštičky z každé strany do zlatova.
  10. Poté je přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
  11. Vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia na 15 minut, dokud kůrka nebude křupavá.
  12. V samostatném hrnci připravte omáčku. Nalijte vodu nebo vývar, přidejte smetanu a hořčici.
  13. Zahřívejte za stálého míchání, dokud se ingredience nespojí. Nenechte přejít varem. Na konci přidejte sůl a pepř podle chuti.
  14. Přeneste balotky do žáruvzdorné nádoby, polijte připravenou omáčkou a přidejte snítky tymiánu.
  15. Tentokrát vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia na 15-20 minut.