Přeskočit na obsah

Jsou známé už stovky let. Stačí sýr a dvě ingredience. Roháčky jsou zlatavé a křupavé.

Pravděpodobně jste tyto roháčky viděli už mnohokrát, ale nevíte, jak se jmenují. Jsou to rugelach, tedy židovské rohlíčky s náplní, například ze sušeného ovoce, marmelády nebo čokolády. Recept se v průběhu let vyvíjel a své změny přinesla i židovská komunita v New Yorku. Rohlíčky se velmi snadno připravují doma, takže pokud je chcete vyzkoušet, pusťte se do toho.

Rugelach (můžete se také setkat s českou verzí rugelachy) pravděpodobně pochází z české židovské komunity (některé zdroje uvádějí širší oblast východní nebo střední Evropy). Pečly se při příležitosti Chanuky, také nazývané Svátek světel. Staly se však populární v diaspoře po celém světě, stejně jako v Izraeli. Připravují se z těsta s přídavkem smetany nebo smetanového sýra a dovnitř lze dát cokoli, co vám chutná. Nejoblíbenější jsou různé sušené ovoce, ořechy, ale také kyselé marmelády a džemy. V New Yorku, jak jsme již zmínili výše, se stala populární vanilková náplň.

Jsou známé už stovky let. Stačí sýr a dvě ingredience. Roháčky jsou zlatavé a křupavé.

Rugech – recept na židovské rohlíčky

Ingredience na těsto:

  • 200 g pšeničné mouky,
  • 150 g měkkého másla,
  • 150 g smetanového sýra.

Ingredience na náplň:

  • 100 g oblíbeného džemu, například malinového, rybízového, švestkového atd.,
  • 100 g ořechů, například vlašských,
  • 50 g cukru,
  • 30 g rozpuštěného másla,
  • 2 čajové lžičky skořice.

Způsob přípravy:

Máslo a smetanový sýr vyšlehejte do hladké hmoty. Mouku prosejte a ingredience důkladně promíchejte, aby bylo těsto hladké. Těsto vytvarujte, zabalte do fólie a vložte do lednice, nejlépe na noc.

Jsou známé už stovky let. Stačí sýr a dvě ingredience. Roháčky jsou zlatavé a křupavé.

Následující den začněte s přípravou náplně. Ořechy nakrájejte na jemno, smíchejte s máslem a cukrem. Poté vybraný džem nebo marmeládu smíchejte se skořicí. Poté všechny ingredience pro náplň důkladně promíchejte.

Vyjměte těsto z lednice a na pracovní desce nebo prkénku posypaném moukou ho rozválejte do kruhu (rovné okraje můžete získat například pomocí pokličky od hrnce, s jejíž pomocí bude snazší odříznout okraje). Poté z těsta vykrojte trojúhelníky stejné velikosti. Každý trojúhelník potřete náplní a poté zaviňte, počínaje od základny trojúhelníku. Konce rohlíků můžete ohnout, aby vznikly půlměsíce.

Rugelach potřete vejcem rozšlehaným s mlékem. Díky tomu v troubě získají krásnou zlatavou barvu. Pečte při 180 stupních po dobu 25 minut, dokud nevyrostou a nezhnědnou.

Tip: Rugelach můžete naplnit i jinými ingrediencemi. Do středu se přidávají různé rozinky, včetně rozinek. Některé rohlíčky se připravují s náplní z hořké čokolády a másla. Můžete je také upéct s marcipánem nebo mákem.