Přeskočit na obsah

Jablečný koláč s víkem

Jablečný koláč „s víkem“ – zajímavý nápad pro rychlou přípravu známého českého koláče. Je inspirován francouzským galetem s jablky. Těsto lze připravit pomocí kulatého víka, například z žáruvzdorného nádobí, které poslouží k obkreslení tvaru na papíru na pečení. Jablečný koláč „s víkem“ podávejte mírně teplý, nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo lžičkou šlehačky.

Jablečný koláč s víkem

Ingredience

Náplň:

  • 4 jablka
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička hnědého cukru
  • šťáva z poloviny citronu

Těsto:

  • 380 g pšeničné mouky
  • 200 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Dále

  • 1 vaječný bílek na potření těsta
  • 2 lžíce rozpuštěného másla na potření jablek.

Potřebné kuchyňské náčiní

Rozměry: skleněná poklice o průměru asi 25 cm.

Jablečný koláč s víkem

Postup

1 Připravte těsto. Do mísy nasypte mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a nožem rozdrťte na drobky. Přidejte žloutky a rychle vypracujte hladké těsto.

2. Vytvořte kouli, zabalte do potravinářské fólie a odložte na 30 minut do lednice.

3 Očistěte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte citronovou šťávou, přidejte skořici, vanilkový a hnědý cukr a promíchejte.

4 Připravte si papír na pečení a plech. Obkreslete okraj skleněnou pokličkou. Poté rozválejte křehké těsto a vytvarujte z něj kruh. Měl by přesahovat obkreslený okraj asi o 2 centimetry.

5 Těsto potřete vaječným bílkem. Do středu položte plátky jablek, přičemž nechte 2 centimetry od okraje. Potřete rozpuštěným máslem. Poté zbývající těsto přehněte dovnitř. Okraje také potřete vaječným bílkem.

6 Vložte jablečný koláč do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 45 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.