Přeskočit na obsah

Toto je nejlepší marináda na houby. Tajemství spočívá ve správném poměru vody a octa.

Kolik octa přidat do marinovaných hub? Mám svůj vlastní poměr, který používám už mnoho let, a houby z konzervy chutnají všem.

Houby v octě jsou pochoutkou, kterou miluje mnoho lidí. Jedna z otázek, která se při tom nejčastěji objevuje, je: kolik octa přidat do marinády? Neexistuje jednotná odpověď, ale je dobré znát pravidlo týkající se poměrů a najít si ideální chuť.

Toto je nejlepší marináda na houby. Tajemství spočívá ve správném poměru vody a octa.

Kolik octa přidat do marinovaných hub? Pravidlo 4:1

Pravidlo 4:1 je nejčastěji používaný poměr vody a octa. 4:1 znamená 4 díly vody a jeden díl octa (například 4 sklenice vody a 1 sklenice octa). Nálivka je pak jasná, ale ne příliš kyselá. K těmto poměrům lze přidat 4-5 čajových lžiček cukru nebo medu.

V mnoha receptech na nakládané houby najdete poměr 3:1. Nádivka má v tomto případě intenzivní octovou chuť a obvykle se do ní přidává více cukru, který zmírňuje kyselost octa.

Houby lze nakládat také do jablečného octa. Ten má jemnější chuť, proto ho lze přidat více. Obvykle se používá poměr 2:1 (tj. 2 sklenice vody a 1 sklenice octa).

Toto je nejlepší marináda na houby. Tajemství spočívá ve správném poměru vody a octa.

Jaké koření přidat k houbám v octě?

Základní koření pro houby v octě je sůl, cukr, hřebíček, pepř a bobkový list. K marinovaným houbám můžete také přidat hořčici, hřebíček, chilli vločky nebo skořicovou kůru. Vše záleží na tom, jaké chutě máte rádi.

Marinádu je třeba přivést k varu a horkou nalít na houby. A hned důležitá rada: určitě ochutnejte octovou zálivku, než ji nalijete do sklenic. Musí vám chutnat. Pokud je příliš ostrá, přidejte trochu více cukru. Pokud chuť není dostatečně sytá, zkuste přidat více soli nebo opatrně zvyšte množství octa.

Pokud marinádu osladíte medem, mějte na paměti, že med mění chuť hub. Medová marináda má také jinou barvu (není průhledná). Med však dobře podtrhuje chuť některých hub. V takové marinádě chutnají například hřiby.