Přeskočit na obsah

Kombinace jablek a jemného tvarohu si získá každé srdce! Jednoduchý recept na efektní koláč.

Co takhle jablečný koláč s tvarohem? Kombinace tvarohové hmoty a šťavnatých jablek si zaslouží medaili. Zvu vás, abyste vyzkoušeli recept na lahodný koláč, který miluje celá moje rodina.

K jablečnému koláči s tvarohem jsem přistupoval opatrně. Našel jsem recept na internetu a rozhodl se vyzkoušet, zda bude chutnat mé rodině, která se dělí na fanoušky klasického jablečného koláče na křupavém těstě s velkými kousky jablek a vrstvou polevy a vlhkého krémového cheesecaku. Jablečný koláč s tvarohem se ukázal jako dobrá volba – teď nemusím péct dva koláče!

Kombinace jablek a jemného tvarohu si získá každé srdce! Jednoduchý recept na efektní koláč.

Jaká jablka se nejlépe hodí na jablečný koláč s tvarohem?

Pro jablečný koláč s tvarohem se nejlépe hodí tvrdá jablka s hustou dužinou. Ideální jsou například jablka odrůd „Šedá reneta“, „Zlatá reneta“, „Antonovka“, „Gold“ a „Red Delicious“. Jablka s moučnatou, měkkou dužinou, například odrůdy Lobbo, se během pečení rozpadnou a smíchají se s tvarohem, čímž vytvoří ne příliš chutnou, vodnatou hmotu. Můžete rychle zkontrolovat, zda jsou jablka vhodná k pečení – nastrouhejte kousek jablka na hrubém struhadle a podívejte se na jeho konzistenci. Pokud se dužina rozpadá a tvoří kaši, je lepší zvolit jiné ovoce.

Jak připravit jablečný koláč s tvarohem?

Příprava jablečného koláče s tvarohem nevyžaduje mnoho práce a úsilí. Na začátku připravím křehké těsto, které je nutné před vložením do formy vychladit. Těsto můžete vložit na 60 minut do lednice nebo na 30 minut do mrazáku. Z poloviny těsta připravím základ a lehce ho upeču. Poté připravím sýrovou hmotu z tvarohu na cheesecake v kbelíku (dobře se hodí také třikrát rozemletý bílý sýr v kostkách). Ingredience sýrové hmoty musí mít pokojovou teplotu.

Na závěr zbývá připravit jablka. Ovoce očistím, odstraním jádřince a nakrájím na plátky o tloušťce 3–5 mm.

Recept: Jablečný koláč s tvarohem

Nápad na lahodnou kombinaci chutí.

Ingredience

Na křehké těsto:

  • 2 šálky pšeničné mouky na dorty
  • 2 velká vejce
  • 200 g studeného másla
  • 100 g cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Na sýrovou náplň:

  • 500 g tvarohu na cheesecake v kelímku
  • 3 malá vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce vanilkového pudinkového prášku bez cukru
  • šťáva a kůra z poloviny citronu

Kombinace jablek a jemného tvarohu si získá každé srdce! Jednoduchý recept na efektní koláč.

 

Dále:

  • 4 střední jablka
  • moučkový cukr na ozdobuZpůsob přípravyTip: Sýrová hmota může vypadat nedopečená, ale po vychladnutí zhoustne.Jablečný koláč s tvarohem podávám po vychladnutí. Povrch koláče zdobím moučkovým cukrem.
    1. Příprava křehkého těsta. Prosijte pšeničnou mouku do mísy a smíchejte s cukrem. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a nakrájené máslo. Rychle uhněťte těsto, rozdělte ho na dvě stejné části, zabalte do fólie a vložte do lednice nebo mrazáku.
    2. Pečení základu. Polovinu těsta přeneste do formy vyložené pečícím papírem, propíchněte vidličkou a pečte 15 minut při teplotě 180 stupňů Celsia (horní a dolní topení, bez termocirkulace). Vyjměte upečený základ z trouby a nechte vychladnout.
    3. Příprava sýrové hmoty. Sýr na cheesecake vložte do mísy a rychle smíchejte s vanilkovým extraktem, cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Přidejte vejce, máslo a pudinkový prášek a míchejte na nízké rychlosti nebo promíchejte kuchyňskou lžící, dokud se ingredience nespojí.
    4. Příprava jablek. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na plátky.
    5. Příprava. Na opečené dno lžící naneste sýrovou hmotu a přidejte jablka (jablka můžete navíc lehce posypat skořicí). Na sýrovou hmotu položte tenké rozválené těsto a propíchněte ho vidličkou (podle libosti můžete těsto nastrouhat na struhadle nebo odtrhávat malé kousky a pokládat je na sýr).

    6. Pečení. Pečte při teplotě 170 stupňů Celsia (horní a dolní topení, bez konvekce) po dobu 45-60 minut (doba pečení závisí na typu trouby). Koláč je hotový, když je povrch zlatavý a okraje se mírně odlepují od formy.