Tato tmavá tekutina v láhvi je přírodní poklad. Nejenže skvěle chutná a krásně voní, ale každá lžička má také obrovskou sílu. Zjistěte, jak připravit domácí sirup z bezinky, který se bude skladovat ve sklepě nebo spíži po dlouhé měsíce.
V tomto článku:
- Jak připravit sirup z bezinky? Zlaté pravidlo babičky
- Co přidat do šťávy z bezinky?
- Jednoduchý recept na bezinkový džus
Černý bez je opravdovým darem přírody, ale mnoho lidí dosud nezná jeho výhody. Tyto malé tmavé kuličky často mizí na stromech, což je obrovská ztráta, protože v nich se skrývá mnoho chutných ingrediencí a cenných látek. A aby se z nich dalo snadno vytěžit to nejlepší, stačí připravit jednoduchý sirup. Níže najdete osvědčené tipy na zlaté poměry a cenné doplňky, díky kterým bude domácí bezinkový sirup ještě chutnější a účinnější.
Jak připravit sirup z bezinky? Zlaté pravidlo babičky
Recept na sirup z bezinky je velmi jednoduchý a poměrně rychlý na přípravu. Stačí si zapamatovat zlaté pravidlo „na 3“, které spočívá v tom, že se přidávají stejné množství tří základních ingrediencí, tj. 1 kg bobulí, 1 kg cukru a 1 l vody. Tyto proporce zaručují dobrou chuť, vhodnou hustotu a trvanlivost, protože takový sirup, uzavřený v sklenicích, lze skladovat ve sklepě nebo spíži po dlouhé měsíce.
Co přidat do bezinkového džusu?
Aby však džus měl ještě lepší chuť, silnější aroma a sytější barvu, je vhodné k této základní směsi přidat ještě jednu ingredienci. Jedná se o citronovou šťávu, díky které se džus lépe konzervuje a jeho vlastnosti jsou ještě cennější. Na 1 kg bezinek použijte šťávu z jednoho citrusového plodu a rozdíl v chuti, aroma a nutriční hodnotě bude obrovský.
Takový bezinkový a citronový džus je ideální při sezónním oslabení, kdy začínáme cítit, že na nás něco leze. Na podzim a v zimě je nenahraditelný jako přísada do čaje nebo vody nebo prostě k pití lžičkou přímo ze sklenice.
Jednoduchý recept na šťávu z bezinky
Ingredience
- 1 kg bobulí bezinky
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
- šťáva z 1 citronu
Příprava
- Bezinky pečlivě umyjte a přendejte do velkého hrnce s tlustým dnem. Poté je zalijte vodou a vařte asi čtvrt hodiny.
- Poté ovoce přeceďte přes síto a šťávu znovu nalijte do hrnce. Přidejte cukr a citronovou šťávu, pečlivě promíchejte a vařte na mírném ohni dalších 15 minut.
- Horký bezinkový sirup přelijte do čistých sklenic a pevně uzavřete víčky.
- Nechte sklenice zcela vychladnout a poté je sterilizujte suchým nebo mokrým způsobem.