Připravte si chutný salát z přírodních surovin s vysokou nutriční hodnotou.
Někdy je těžké najít ideální přílohy a doplňky k jídlům, které by ladily s jejich chutí a strukturou. V tomto případě je však salát z brambor s pestem ideální jako příloha k jídlům, protože poskytuje živiny a také rafinovanou kombinaci chutí, která ho činí autentickým.
Tato příloha obsahuje ingredience jako česnek a cibuli, dva základní prvky kuchyně a jídel, koření, které slouží k dochucení a mají vysokou nutriční hodnotu, například česnek, který má „antioxidační vlastnosti a také kardioprotektivní, protinádorové, protizánětlivé, imunomodulační, antidiabetické, antiobezitní a antibakteriální vlastnosti“, uvádí Centrum pro výzkum výživy a vývoje.
Cibule kromě mnoha dalších vlastností obsahuje vitamín C a vlákninu, stejně jako makro- a mikroelementy, které pomáhají udržovat dobré zdraví, a je produktem s nízkým obsahem kalorií.
Tento salát je ideální, pokud hledáte něco zdravého, co vám pomůže udržet zdraví a vyváženou stravu.
Recept na bramborový salát s pestem
Bramborový salát s pestem je alternativou s velkými výhodami, která může doplnit jakýkoli oběd.
Kombinace ingrediencí z něj dělá ideální přílohu, je snadný na přípravu a zabere vám asi 45 minut.
Ingredience
Pesto
- 2 šálky listů bazalky
- 1 svazek zelené cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/3 šálku piniových oříšků
- 1/3 šálku strouhaného parmazánu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3/4 šálku olivového oleje + dostatečné množství
Hotovo
- 700 g brambor cambray
- 1 lžíce mořské soli
- mletý černý pepř podle chuti
- 1/2 červené cibule, nakrájené na proužky
- 1 svazek mladé rukoly
- 1 svazek řeřichy 100 g cherry rajčat, rozkrojených na polovinu
Příprava
Pesto
- Vložte všechny ingredience do kuchyňského robota a rozmixujte do hladké pasty.
Hotovo
- Brambory rozložte na plech, pokapejte dostatečným množstvím olivového oleje, osolte a opepřete.
- Pečte v troubě 15 minut při 200 °C nebo dokud nebudou uvnitř měkké a zvenku křupavé. Vyjměte z trouby, přendejte do mísy a polijte pestem; odložte stranou.
- Na talíř dejte rukolu a křupavý salát, přidejte brambory a cherry rajčata, podle potřeby přidejte ještě pesto.
Co nám brambory dávají?
Brambory jsou jedním z nejžádanějších kořenových plodů pro lidskou spotřebu, jejich chuť je zvláštní vlastností, kterou lze považovat za nenahraditelnou v mnoha pokrmech. Roste pod zemí, má oválný tvar a žlutou, fialovou nebo bílou barvu.
Hlavní výživová vlastnost brambor spočívá v tom, že jsou vynikajícím zdrojem energie a zároveň obsahují vitamíny, minerály a vlákninu. Jsou také důležitým zdrojem vitamínů skupiny B a minerálů, jako je fosfor a hořčík. Kromě toho obsahuje různé antioxidanty, včetně karotenů a flavonoidů, které, jak jsme již popsali v jiných recenzích, chrání buňky před oxidací jejich membrán působením volných radikálů, čímž předcházejí některým chronickým degenerativním onemocněním. Antioxidační schopnost je vyšší v růžové slupce, jako u brambor cambray.
Díky svým živinám a chuti se stala důležitou ingrediencí a doplňkem národní i mezinárodní kuchyně.