Přeskočit na obsah

Místo cukru přidejte do kávy zdravé sladidlo. Dodává energii a má protizánětlivé účinky.

Máte rádi sladkou kávu, ale chcete omezit konzumaci bílého cukru? Oslaďte si kávu jinak a bude nejen sladká, ale i zdravá.

Káva je jedním z nápojů, bez kterého si většina lidí nedokáže představit dobrý den. Káva ráno, káva v práci nebo káva během odpolední přestávky. Kromě toho v posledních letech začali vědci sami podporovat konzumaci černé kávy: až 3–5 šálků denně. A bezpochyby je nejzdravější právě černá káva bez jakýchkoli přísad, jako je cukr. To však neznamená, že milovníci sladké kávy nemají alternativu. Na jedné straně jsou to různé sladidla a na druhé straně med. A právě kávu s medem vám dnes nabízíme.

Místo cukru přidejte do kávy zdravé sladidlo. Dodává energii a má protizánětlivé účinky.

Je káva s medem zdravá?

Kávu v kombinaci s medem se rozhodli prozkoumat vědci z Turecka, konkrétně z Marmarské univerzity v Istanbulu. Studie, kterou zveřejnili v roce 2017, ukázala, že přidání medu do kávy nejen zlepšuje její chuť, ale také zvyšuje prospěšné vlastnosti nápoje.

Vědci porovnali různé druhy kávy – rozpustnou a vařenou – a zkontrolovali, jak se mění jejich složení po přidání květového a borovicového medu. Výsledky byly jednoznačné: káva s medem obsahovala více fenolických sloučenin a flavonoidů a vykazovala také vyšší antioxidační aktivitu, tj. větší schopnost neutralizovat volné radikály, které jsou zodpovědné za oxidační stres v organismu. Fenoly jsou přírodní chemické sloučeniny přítomné v rostlinách, které působí jako silné antioxidanty. Pomáhají chránit buňky před poškozením, podporují kardiovaskulární systém a mohou snižovat riziko chronických onemocnění. Flavonoidy jsou zase zvláštní skupinou fenolů – jsou zodpovědné zejména za barvu mnoha druhů ovoce a zeleniny, ale mají také protizánětlivé, antibakteriální a imunostimulační vlastnosti.

Zajímavé je, že studie ukázala, že i po modelování procesu trávení (in vitro) si káva s medem zachovala vyšší hladinu těchto sloučenin než káva bez přísad.

Místo cukru přidejte do kávy zdravé sladidlo. Dodává energii a má protizánětlivé účinky.

Jak připravit kávu s medem?

Příprava kávy s medem je velmi jednoduchá: uvařte si svou oblíbenou kávu, počkejte chvíli, až trochu vychladne (aby se zachovaly všechny vlastnosti medu), a oslaďte ji 1-2 čajovými lžičkami medu. Můžete si vybrat jakýkoli med, ale mějte na paměti, že ovlivní chuť kávy. Zde stojí za to experimentovat, abyste našli svou oblíbenou kombinaci.

K takové kávě se také skvěle hodí kořeněné přísady, zejména skořice nebo kardamom.