Káva je jedním z nejpopulárnějších nápojů na světě: každý den ji pije více než miliarda lidí. Pro mnoho lidí je neodmyslitelnou součástí rána, společenským rituálem nebo způsobem, jak si odpočinout v práci. Ale káva není jen aroma a povzbuzující kofein. Stále více vědeckých studií ukazuje, že pravidelná konzumace kávy má mnoho zdraví prospěšných vlastností a příslušné přísady mohou tyto účinky ještě více posílit.
Co najdeme v šálku kávy?
Nejznámější složkou kávy je samozřejmě kofein – přírodní alkaloid, který blokuje adenosinové receptory v mozku, čímž snižuje pocit únavy a zlepšuje koncentraci. Káva je však také zdrojem dalších biologicky aktivních látek:
- polyfenoly (zejména kyselina chlorogenová) – s antioxidačním a protizánětlivým účinkem,
- diterpeny (kafestol a kahweol) – které v závislosti na způsobu přípravy mohou mít příznivý nebo méně příznivý vliv na metabolismus lipidů,
- hořčík, draslík a niacin – podporující metabolismus a nervový systém.
Právě bohatství těchto sloučenin dělá z kávy něco víc než jen „palivo s kofeinem“.
Zdravotní přínosy kávy
Pozorovací a klinické studie ukazují, že umírněná konzumace kávy (3–5 šálků denně) má mnoho zdravotních výhod:
- Snížení rizika srdečních onemocnění – lidé, kteří pravidelně pijí kávu, mají nižší riziko hypertenze a infarktu, pravděpodobně díky protizánětlivému a antioxidačnímu účinku polyfenolů.
- Ochrana jater – káva snižuje riziko cirhózy a rakoviny jater a u lidí s nealkoholickým ztučněním jater zlepšuje hodnoty jaterních enzymů.
- Snížení rizika vzniku cukrovky 2. typu – pravidelná konzumace kávy je spojena se zpomalením rozvoje inzulínové rezistence a příznivým vlivem na metabolismus glukózy.
- Podpora mozku – káva zlepšuje kognitivní funkce a u starších lidí může snižovat riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
- Fyzická výkonnost – kofein zvyšuje produkci adrenalinu, díky čemuž zlepšuje schopnost fyzické zátěže a oddaluje pocit únavy.
Stejně jako každý jiný produkt, káva není vhodná pro všechny. Nadměrná konzumace (více než 6–7 šálků denně) může způsobit podrážděnost, problémy se spánkem, zrychlený srdeční tep nebo žaludeční potíže. Lidé trpící refluxem, hypertenzí a těhotné ženy by měli omezit množství kofeinu a někdy zvolit kávu bez kofeinu. Klíčem k úspěchu je tedy umírněnost a výběr množství podle vlastní snášenlivosti.
Doplňky, které zesilují prospěšné vlastnosti kávy
Ačkoli má káva sama o sobě mnoho výhod, vhodné doplňky je mohou ještě více zesílit – jak z hlediska chuti, tak z hlediska prospěšných vlastností.
- Skořice – má protizánětlivé účinky a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Přidání špetky skořice do kávy je nejen aromatickým potěšením, ale také podporuje metabolismus glukózy.
- Kardamom – podporuje trávení, má antibakteriální účinky a zmírňuje žaludeční potíže. V zemích Blízkého východu je káva s kardamomem tradicí.
- Kakao nebo hořká čokoláda – jsou zdrojem flavonoidů, které podporují činnost srdce a cév. Káva s kakaem je oblíbená „mokka“, která kromě chuti přináší také další dávku antioxidantů.
- Kurkumin s pepřem – kurkuma má silné protizánětlivé účinky a její kombinace s kávou (a malým množstvím pepře, který zvyšuje vstřebávání) je zajímavou alternativou k latté.
- Rostlinné mléko (například sójové) – dodává rostlinné bílkoviny a isoflavony, které podporují zdraví srdce a kostí.
- Zázvor – zahřívá, posiluje imunitu a zmírňuje nevolnost. Skvělá volba, zejména v zimě.
Za zmínku také stojí, že nadbytek cukru nebo smetany bohužel může negativně ovlivnit pozitivní účinky kávy. Proto je lepší používat přírodní koření a rostlinné mléko, místo toho, abyste kávu slazovali klasickým způsobem.