Přeskočit na obsah

Babička přidávala do pokrmu z fazolí. Nezapomeňte na tuto přísadu a fazole budou mít nebeskou chuť.

Fazole s rozpuštěným máslem a opečenou strouhankou jsou pro mnohé symbolem letního oběda. Ačkoli je příprava tohoto jídla jednoduchá, často skončí převařenou a slepenou hmotou. Naštěstí existují způsoby, jak tomu zabránit. Zjistěte, jak vařit fazole, aby si zachovaly svou chuť a nutriční hodnotu.

  • Výběr pružných lusků a krátká doba vaření jsou klíčem k zachování chuti a nutriční hodnoty fazolí.
  • Zjistěte jednoduchý trik, který pomůže zeleným fazolím zachovat sytou barvu a žlutým fazolím být ještě chutnější.
  • Objevte tajemství vaření fazolek, aby vždy zůstaly pružné, plné vitamínů a ideální pro letní jídla!

Babička přidávala do pokrmu z fazolí. Nezapomeňte na tuto přísadu a fazole budou mít nebeskou chuť.

Než začnete vařit fazole, věnujte pozornost jejich vzhledu. Lusky by měly být pružné, hladké a bez skvrn. Vyhněte se fazolím, které jsou zvadlé nebo mají skvrny. Lusky lze vařit v páře, ve vodě nebo blanšírovat. Je důležité je nevařit příliš dlouho, protože ztratí svou křupavost a nutriční hodnotu. Je třeba si uvědomit, že bez ohledu na to, zda vaříme žluté nebo zelené fazole, je třeba je vložit do vroucí vody. Tato zelenina obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Konkrétně obsahuje vitamíny A, K a C, stejně jako vápník, draslík, hořčík, železo a kyselinu listovou. Kromě toho fazole pomáhá posilovat imunitu a snižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Je také nízkokalorická – asi 37 kalorií na 100 g – proto je doporučována těm, kteří chtějí zhubnout několik kilogramů. Je však třeba mít na paměti, že při hubnutí se vzdáváme fazolí ochucených olejem a strouhankou, stejně jako jiných kalorických přísad.

Jak vařit fazolové lusky? Špetka tohoto koření zvýrazní chuť a barvu

Babička přidávala do pokrmu z fazolí. Nezapomeňte na tuto přísadu a fazole budou mít nebeskou chuť.

Aby fazole zachovaly co nejvíce živin, stejně jako fazole, vhazujeme je do vroucí vody. Je také třeba si uvědomit, že je třeba je vařit celé, aby si zachovaly mnohem více vitamínu C. Kromě toho zelené fazolky vděčí za svou barvu chlorofylu, který je citlivý na tepelné zpracování, proto velmi často ztrácí svou krásnou barvu. Aby se tomu zabránilo, vaříme fazole ve velkém množství vody s přídavkem malého množství soli a cukru. Tím neutralizujeme kyseliny, které se tvoří během vaření a zbavují fazole barvy. Cukr se hodí také při vaření žlutých fazolí, protože nejen zachovává barvu, ale také zesiluje chuť. Žluté i zelené fazole vaříme bez pokličky, aby se kyseliny rychleji odpařily. A hlavní pravidlo – vaříme rychle. Pokud chceme, aby fazole byly pružné, musíme hlídat čas. Žluté fazole potřebují asi 10 minut, zelené asi 15 minut. Abyste se ujistili, že jsou lusky dobře uvařené, ochutnejte je několik minut po tom, co jste je vložili do hrnce. Hotové fazole sceďte. Můžete je také přelít studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.