Přeskočit na obsah

Čerstvé plody jsou ještě na keři, ale já vařím z mražených. Protože tak to vychází lépe

Šťáva nebo džem z arónie – to je to nejlepší, co se z těchto plodů dá udělat. V syrovém stavu jsou prakticky nepoživatelné. Kyselá dužina je obalená tvrdou a trpkou slupkou. Arónii nikdo nejí přímo z keře. Navíc je mražená arónie pro konzervování dokonce vhodnější než čerstvá.

Čerstvé plody jsou ještě na keři, ale já vařím z mražených. Protože tak to vychází lépe

Šťáva z arónie je bohatá na antioxidanty

O prospěšných vlastnostech šťávy z arónie by se dalo mluvit hodiny. Není to jen chutný doplněk k čaji nebo voňavý nálev na zimu. Je to přírodní potravinový doplněk, který může skutečně ovlivnit pohodlí a délku života. Černé a trpké plody jsou bohaté na vitamín C a antioxidanty, a dokonce i 100 ml šťávy denně má znatelný účinek.

Mražená arónie je pro výrobu šťávy vhodnější než čerstvá

Mražení arónie má několik důležitých výhod. Především tento proces pomáhá snížit trpkost plodů, díky čemuž jsou konzervy chutnější a příjemnější k jídlu, aniž by bylo nutné používat velké množství cukru. Zmrazení také způsobuje změnu struktury plodů, což usnadňuje extrakci šťávy a zlepšuje její chuť.

Není třeba se obávat snížení nutriční hodnoty. Zmrazování ovoce umožňuje zachovat prakticky všechny vitamíny, minerály a antioxidanty, pokud je prováděno správně. Především je třeba je skladovat v hermeticky uzavřených nádobách určených pro skladování potravin při záporných teplotách. Nejvhodnější jsou sáčky se zipem, na které je třeba napsat datum zmrazení, aby se potraviny neskladovaly déle než několik měsíců.

Čerstvé plody jsou ještě na keři, ale já vařím z mražených. Protože tak to vychází lépe

Jak připravit šťávu z arónie na zimu?

Někteří přidávají do šťávy z arónie listy třešní, malin nebo ostružin, které také slouží ke zmírnění trpké chuti. Pokud chcete tuto metodu vyzkoušet, přidejte několik vybraných listů již ve fázi vaření ovoce. Osobně se domnívám, že v případě šťávy z mražené arónie to není nutné. I bez těchto přísad je velmi aromatická a sladká.

Ingredience:

  • 1 kg mražené arónie,
  • 0,5 kg cukru,
  • 500 ml vody,
  • 1 citron.

Způsob přípravy:

  1. Zmrazené plody arónie vložte do hrnce a nechte v lednici rozmrazit. Poté je posypte cukrem a nechte několik hodin odstát.
  2. Přidejte vodu a vařte na mírném ohni asi 40 minut. Na konci přidejte citronovou šťávu. Vypněte sporák a nechte šťávu v hrnci vychladnout.
  3. Přeceďte přes jemné síto, abyste oddělili slupky od šťávy.
  4. Nalijte zpět do hrnce a přiveďte k varu (pouze do okamžiku varu).
  5. Horkou šťávu nalijte do sterilizovaných lahví. Pevně uzavřete víčka a lahve zabalte do silného ručníku. Nechte vychladnout.Pasterizovat, nebo ne?Než láhve přemístíte do spíže, zkontrolujte, zda nejsou víčka na láhvích promáčknutá. Pokud ne, pasterizujte šťávu v hrnci s vroucí vodou nebo v troubě. Pamatujte, že studené sklo nesmíte vkládat do horké vody nebo do vyhřáté trouby. Nalijte studenou vodu a vložte do studené trouby, poté zapněte plotnu nebo troubu.