Pokaždé, když připravuji toto čatní, vůně se šíří po celém domě a láká moji rodinu do kuchyně. A nejen rodinu. Nedávno dokonce sousedé z vedlejšího bytu, zlákaní neobvyklou vůní, přišli a požádali mě o recept. S radostí jsem jim dala recept a 1 sklenici této omáčky na ochutnání, protože dobré věci je třeba sdílet.
V tomto článku:
- Co je to čatní (chutney)?
- Recept na aromatické čatní z rajčat
Na konci léta mám spoustu práce. Z masitých, tvrdých rajčat vařím omáčky do sklenic na zimu, z těch nejsladších a nejšťavnatějších dělám pyré a z ostatních čatní. Je to ideální způsob, jak zužitkovat zbývající zeleninu. Neuvěřitelnou chuť a vůni omáčky dosahuji díky pečlivě vybraným kořením.
Co je to čatní (chutney)?
Čatní (v české verzi prostě čatní nebo čatní) je hustá, velmi aromatická omáčka ze zeleniny nebo ovoce, která pochází z indické kuchyně. Svou konzistencí připomíná domácí marmeládu nebo džem. Může se podávat k masovým, vegetariánským i veganským pokrmům. Existuje mnoho receptů, mezi nimiž najdete čatní s výraznou chutí: pikantní, sladké, sladkokyselé, sladkokyselé.
Známým analogem této omáčky je staropolska hustá omáčka. První recepty na tento doplněk k jídlům pocházejí ze 17. století, proto možná samotný název čatní zní neznámě, ale z kulinářského hlediska to v naší kuchyni není nic nového.
Recept, který doporučuji níže, je neuvěřitelně aromatická verze omáčky ze zralých rajčat. K jeho přípravě budete potřebovat typické indické koření (garam masala, kmín, mletý koriandr), ale ty lze bez problémů sehnat v supermarketech nebo obchodech „Kuchyně světa“.
Recept na aromatické čatní z rajčat
Ingredience:
- 1,5 kg rajčat
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 červená cibule
- 1 chilli paprička
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička směsi garam masala
- ½ lžičky kmínu
- ¼ čajové lžičky mletého koriandru
- 1 čajová lžička limetkové šťávy
- 1 polévková lžíce jablečného octa
- 1 sklenice cukru
- podle chuti: sůl
Způsob přípravy:
-
- Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na velké kostky.
- Cibuli nakrájejte na velmi jemno.
- Česnek protlačte lisem.
- Chilli papričku nakrájejte na jemno (dotýkejte se jí pouze v jednorázových rukavicích, jinak si můžete popálit kůži).
- Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte koření (garam masala, kmín, koriandr), promíchejte a smažte 1 minutu na silném ohni.
Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, nastrouhaný zázvor a nakrájenou chilli papričku, smažte ještě 1 minutu.
- Přidejte nakrájená rajčata, promíchejte.
- Přidejte ocet a cukr. Přiveďte k varu a duste na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud čatní nezhoustne a neodpaří se.
- Na konci přidejte čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu a sůl.
- Horké čatní přelijte do sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete víčky, postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Před podáváním můžete čatní posypat jemně nasekanou čerstvou koriandrovou nať. Tato ideálně pikantní, sladká a kyselá omáčka se skvěle hodí k sendvičům, sýrovému talíři, krekrům, pečeným nebo zapékaným kořenovým zeleninám a masu.