Přeskočit na obsah

Švábské knedlíky se rozplývají v ústech. Obsahují minimum ingrediencí, ale chutnají lépe než ty od babičky.

Jak připravit špecle? Jedná se o klasiku německé kuchyně, které je těžké odolat. Měkké, pružné knedlíky se již mnoho let podávají na stolech našich západních sousedů, a to nejen o svátcích. Ideálně absorbují omáčky, skvěle se hodí k ragú a v pečené variantě se sýrem mohou zastínit jakékoli jídlo.

Špecle (špecle) – jídlo s dlouhou tradicí, jehož kořeny sahají až do středověku. Tehdy to bylo jednoduché selské jídlo, připravené z toho, co bylo vždy po ruce – mouky, vajec a vody. V průběhu let se nenápadné knedlíky staly kulinářským symbolem Švábska a poté si podmanily i další regiony Německa, Rakouska a Švýcarska. Pokušená příběhy známých, kteří chválili jejich chuť, jsem se rozhodla zkusit je uvařit sama. Rychle jsem pochopila, proč je tak obdivují.

Švábské knedlíky se rozplývají v ústech. Obsahují minimum ingrediencí, ale chutnají lépe než ty od babičky.

Z čeho se špecle připravují? Minimální množství ingrediencí a božská chuť

Špecle nevyžadují složité suroviny. Je to jednoduchý recept, který přináší spoustu radosti a skvěle zapadá do atmosféry domácí kuchyně. A co je nejlepší, téměř všechny ingredience už určitě máte po ruce. Na přípravu 3 porcí budete potřebovat:

  • sklenici pšeničné mouky,
  • 3/4 čajové lžičky soli,
  • 2 velká vejce,
  • 1/4 sklenice mléka,
  • špetku muškátového oříšku,
  • trochu másla na smažení.

TIP! Mléko můžete klidně nahradit vodou nebo dokonce zeleninovým vývarem. Knedlíčky pak získají zajímavější chuť. Pokud máte rádi jemnou sladkost, skvěle se hodí i trochu ovesného nápoje.

Jak připravit špecle? Zamíchejte, zamíchejte a můžete si vychutnat chutné jídlo

Švábské knedlíky se rozplývají v ústech. Obsahují minimum ingrediencí, ale chutnají lépe než ty od babičky.

K přípravě špecle nepotřebujete spoustu vybavení. Stačí mísa, hrnec a něco, čím můžete protlačit těsto, například cedník s velkými oky nebo cukrářský sáček. Trochu zamíchejte lžící, chvíli počkejte u hrnce a nudle se ocitnou na talíři. Toto jídlo se opravdu snadno připravuje a výsledek je jako v tradiční německé restauraci. Jste připraveni na kulinářský experiment? Začneme.

  1. V misce smíchejte mouku se solí a muškátovým oříškem.
  2. Přidejte dvě vejce a mléko a hnětejte těsto, dokud se v něm neobjeví vzduchové bubliny.
  3. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a snižte teplotu, aby byla malá.
  4. Těsto postupně protlačujte přes cedník, cukrářský sáček nebo lžící ho vkládejte přímo do hrnce.
  5. Vařte knedlíky 2-3 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
  6. Vyjměte je slévačkou, zalijte studenou vodou a vodu slijte.
  7. Opečte na másle a podávejte s oblíbenými přísadami.