Jak připravit špecle? Jedná se o klasiku německé kuchyně, které je těžké odolat. Měkké, pružné knedlíky se již mnoho let podávají na stolech našich západních sousedů, a to nejen o svátcích. Ideálně absorbují omáčky, skvěle se hodí k ragú a v pečené variantě se sýrem mohou zastínit jakékoli jídlo.
Špecle (špecle) – jídlo s dlouhou tradicí, jehož kořeny sahají až do středověku. Tehdy to bylo jednoduché selské jídlo, připravené z toho, co bylo vždy po ruce – mouky, vajec a vody. V průběhu let se nenápadné knedlíky staly kulinářským symbolem Švábska a poté si podmanily i další regiony Německa, Rakouska a Švýcarska. Pokušená příběhy známých, kteří chválili jejich chuť, jsem se rozhodla zkusit je uvařit sama. Rychle jsem pochopila, proč je tak obdivují.
Z čeho se špecle připravují? Minimální množství ingrediencí a božská chuť
Špecle nevyžadují složité suroviny. Je to jednoduchý recept, který přináší spoustu radosti a skvěle zapadá do atmosféry domácí kuchyně. A co je nejlepší, téměř všechny ingredience už určitě máte po ruce. Na přípravu 3 porcí budete potřebovat:
- sklenici pšeničné mouky,
- 3/4 čajové lžičky soli,
- 2 velká vejce,
- 1/4 sklenice mléka,
- špetku muškátového oříšku,
- trochu másla na smažení.
TIP! Mléko můžete klidně nahradit vodou nebo dokonce zeleninovým vývarem. Knedlíčky pak získají zajímavější chuť. Pokud máte rádi jemnou sladkost, skvěle se hodí i trochu ovesného nápoje.
Jak připravit špecle? Zamíchejte, zamíchejte a můžete si vychutnat chutné jídlo
K přípravě špecle nepotřebujete spoustu vybavení. Stačí mísa, hrnec a něco, čím můžete protlačit těsto, například cedník s velkými oky nebo cukrářský sáček. Trochu zamíchejte lžící, chvíli počkejte u hrnce a nudle se ocitnou na talíři. Toto jídlo se opravdu snadno připravuje a výsledek je jako v tradiční německé restauraci. Jste připraveni na kulinářský experiment? Začneme.
- V misce smíchejte mouku se solí a muškátovým oříškem.
- Přidejte dvě vejce a mléko a hnětejte těsto, dokud se v něm neobjeví vzduchové bubliny.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a snižte teplotu, aby byla malá.
- Těsto postupně protlačujte přes cedník, cukrářský sáček nebo lžící ho vkládejte přímo do hrnce.
- Vařte knedlíky 2-3 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
- Vyjměte je slévačkou, zalijte studenou vodou a vodu slijte.
- Opečte na másle a podávejte s oblíbenými přísadami.