Kečup je jedním z těch produktů, bez kterých si nedokážeme představit každodenní život. Pokud otevřete ledničku běžného studenta, premiéra nebo biskupa, kečup v ní určitě najdete. Pokud však dáváte přednost omezení konzumace vysoce zpracovaných omáček s Mendělejevovou tabulkou na etiketě, vyhrňte si rukávy a připravte si lahodný domácí kečup bez konzervantů, ale s bohatou chutí. Je to méně složité než výlet do supermarketu.
Kečup je vševládcem našich ledniček, pánem a vládcem, milostivě vládnoucím nad sendviči, hranolky, párky a grilovanými klobáskami. Červený, hustý, krémový a… někdy plný chemikálií, které téměř vytékají z červených plastových lahviček. Pokud máte rádi kečup (a my dobře víme, že ho máte rádi), ale při nakupování vás unavuje studium malého písma na etiketách, najděte si několik sklenic a pusťte se do přípravy lahodného domácího kečupu od základu.
Nejdůležitější jsou samozřejmě rajčata – musí být zralá, šťavnatá a masitá. Hodí se také česnek, cibule a koření, stejně jako trochu kyseliny, která je pro kečup tak nezbytná. Tu můžete přidat přidáním trochy jablečného octa do kečupu. Zbytek je příprava a pasterizace. Jednoduché? Jednoduché. A jak chutné…
Bez konzervantů, ale s bohatou chutí. Jak připravit domácí kečup?
Ingredience:
- asi 2 kg zralých, masitých rajčat, doporučuji malinová nebo buvolí srdíčka,
- 200 g cukrové cibule nebo šalotky,
- 4-6 stroužků česneku,
- čajová lžička mletého pálivého pepře (nebo méně, podle chuti),
- asi 70 ml jablečného octa,
- 3-4 lžíce olivového oleje,
- plná lžíce soli,
- lžíce cukru,
- čajová lžička pepře,
- půl čajové lžičky sušeného oregana a půl čajové lžičky bazalky,
- čajová lžička mletých hořčičných semínek (nebo 2 lžíce hořčice).
Domácí kečup – způsob přípravy:
- Nejprve spařte rajčata. Každé z nich opatrně nařízněte do tvaru X a vložte do hrnce s vroucí vodou. Spařte asi 10 sekund a ihned přeneste do ledové vody. Odstraňte slupku, nakrájejte na kousky a odstraňte semínka. Přemístěte rajčata do hrnce a vařte na mírném ohni, občas zamíchejte.
- Nakrájejte cibuli na jemno, prolisujte česnek a přidejte do hrnce s rajčaty. Zamíchejte a vařte na mírném ohni, dokud se rajčata téměř úplně nerozpadnou.
- Rozmixujte vše do hladka pomocí ručního mixéru. Přidejte sůl, cukr, olivový olej, sušené bylinky, pálivou papriku a hořčičná semínka nebo hořčici. Poté přidejte ocet a snižte výkon plotýnky na minimum.
- Vařte domácí kečup po dobu jedné hodiny pod pokličkou a občas promíchejte. Po uplynutí této doby sejměte pokličku a vařte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří a konzistence kečupu nebude podle vašich představ.
- Horký kečup přelijte do čistých, vyvařených sklenic. Poté je sterilizujte ve vroucí vodě po dobu asi 10 minut. Nechte je zcela vychladnout a přemístěte je na chladné a suché místo. Takový kečup lze skladovat ve spíži až 12 měsíců.