Není to nejoblíbenější koření v české kuchyni. Nicméně skvěle podtrhuje chuť pokrmů, proto zkušení kuchaři tato malá zrníčka rádi používají. Bílý pepř je také cenným zdrojem živin, které lze nenápadně přidat do pokrmu. Čím se bílý pepř liší od černého a jak ho používat při vaření?
Obsah:
- Čím se bílý pepř liší od černého?
- Jaké vlastnosti má bílý pepř?
- K čemu se bílý pepř používá?
Pepř může být černý, bílý, zelený nebo červený. Ačkoli všechny odrůdy pocházejí z jedné rostliny, liší se barvou. To je ovlivněno obdobím sklizně zrn a jejich následným zpracováním. Dnes se podíváme na bílý pepř, koření, které není v české kuchyni příliš populární. Zjistěte, jaké má vlastnosti, jak chutná a k čemu se používá při vaření.
Jak se bílý pepř liší od černého?
Je třeba přiznat, že téměř v každé české kuchyni najdete černý pepř. Zrna se sklízejí z ještě nezralých zelených plodů. Poté se fermentují a suší. Ztratí tak svou hnědou barvu a stanou se černými, tvrdými a vrásčitými. Jejich chuť je velmi intenzivní a ostrá.
Bílý pepř je jiný druh semen, která se sbírají, když jsou plody černého pepře již zralé. Nejprve se namočí do vody, aby se odstranila vnější část plodolistu. Šedá zrna získaná tímto procesem se suší, dokud nezbělají. Jejich vůně je velmi výrazná.
Čím se bílý pepř liší od černého? Kromě okamžiku sklizně zrn především úrovní ostrosti. Kvůli ztrátě vnější tmavé slupkyje bílý pepř méně pálivý a má jemnější chuť.
Jaké vlastnosti má bílý pepř?
Tuto koření stojí za to používat také kvůli jejím cenným vlastnostem. Bílý pepř může mít blahodárný vliv na organismus. Obsahuje vitamíny C, K a skupiny B, stejně jako četné minerály, včetně hořčíku, vápníku, železa, draslíku, fosforu, selenu, sodíku a manganu. Obsahuje také vlákninu, která je prospěšná pro střeva, a zdravé tuky, které jsou prospěšné pro srdce.
Bílý pepř je zdrojem éterických olejů, které mají protizánětlivé, uklidňující a detoxikační účinky. Pravidelné přidávání koření do pokrmů má také blahodárný vliv na trávicí systém. Urychluje metabolismus, zlepšuje trávicí procesy, odstraňuje zbytky a nepotřebné produkty metabolismu. Také uklidňuje při zažívacích potížích.
Bílý pepř je považován za silný antioxidant, proto zpomaluje stárnutí organismu. Zlepšuje vzhled pokožky a zabraňuje vzniku hlubokých vrásek. Obsah antioxidantů a vitamínů posiluje imunitu, zlepšuje krevní oběh a snižuje pravděpodobnost mnoha chronických onemocnění (jako je rakovina nebo ateroskleróza).
Vitamíny skupiny B a hořčík, které jsou také součástí bílého pepře, ovlivňují správné fungování nervového systému. Díky tomu zmírňují příznaky stresu, uklidňují nervy a snižují únavu.
K čemu se bílý pepř používá?
Ačkoli má bílý pepř intenzivní vůni, jeho chuť je mnohem jemnější než u černého pepře. Lze jej bez problémů zakoupit v supermarketech nebo objednat přes internet – jak v zrnkové, tak i mleté formě. Po zakoupení je však nutné jej skladovat v hermeticky uzavřené nádobě, aby neztratil aroma.
K čemu se bílý pepř používá? Doporučuje se přidávat ho do pokrmů, které se dlouho vaří, například do ragú nebo polévek. Tehdy se plně rozvine jeho chuť. Bílý pepř (nejlépe zrnitý, který má nejsilnější aroma) lze také přidávat do marinády na maso nebo omáčky na ryby a mořské plody. Dodá jim trochu pikantnosti.
V kuchyni se hodí také mletý bílý pepř. Měli byste jím dochucovat saláty, sendviče, paštiky, pomazánky na sendviče nebo omáčky. Špetka se také hodí jako přísada do nápojů, která skvěle urychlí metabolismus. Přidejte proto trochu do čaje nebo zeleninového džusu.