Přeskočit na obsah

Perla mezi domácími chleby. Křupavá skořice a neuvěřitelně měkká střední část.

Chléb pečený na plechu, v nádobí, v hrnci a dokonce i na pánvi. Chléb lze připravit různými způsoby. Jedním z nejzajímavějších receptů je chléb pečený v rukávu. Jedná se o méně oblíbenou metodu, která však přináší vynikající výsledky, protože chléb je dokonale křupavý a uvnitř ideálně vlhký. A to vše díky rukávu.

Není nic lepšího než domácí chléb. Ani domácí zavařeniny, jako jsou džemy, marmelády, kečupy nebo majonézy, nejsou tak dobré. Ačkoli pečení chleba, zejména na kvásku, vyžaduje určitou zručnost (a silný kvásek), chléb na droždí je mnohem jednodušší a ve skutečnosti se málokdy stane, že by se něco nepovedlo. A v tomto článku uvádíme právě takový recept na chléb. Bude se však trochu lišit od ostatních, protože ho nebudeme péct ani v nádobí, ani na plechu. Použijeme rukáv.

Perla mezi domácími chleby. Křupavá skořice a neuvěřitelně měkká střední část.

Chléb pečený v rukávu. Proč se to dělá?

Vykynutý a tvarovaný chléb se obvykle přeloží do formy nebo hrnce nebo se položí přímo na plech. Na tom není nic špatného, ale chléb pečený v rukávu je ještě lepší. Má křupavou kůrku a ideálně měkký střed. A to díky rukávu, který částečně zadržuje vodní páru. Díky tomu kůra nevysychá příliš rychle a chléb roste ideálním tempem. Je třeba si jen pamatovat, že je nutné použít větší rukáv, protože se může roztrhnout.

Recept na chléb pečený v rukávu. Vždy se podaří na výbornou

Ingredience:

  • 400 g pšeničné mouky typu 750,
  • 100 g žitné nebo celozrnné pšeničné mouky,
  • 350 ml vody,
  • 15 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného droždí,
  • čajová lžička soli,
  • čajová lžička cukru (pouze pokud používáte čerstvé droždí).

Perla mezi domácími chleby. Křupavá skořice a neuvěřitelně měkká střední část.

Způsob přípravy:

Pokud používáte čerstvé droždí, začněte přípravou kvasu. Rozpusťte cukr v teplé vodě a přidejte rozdrcené droždí. Nechte čtvrt hodiny odstát, aby droždí začalo pracovat.

V druhé nádobě smíchejte oba druhy mouky a sůl. Přidejte k nim aktivní droždí. Začněte hnětet těsto, bude to trvat několik minut. Bude lepkavé, ale nemělo by příliš ulpívat na rukou.

V případě suchých kvasnic stačí je smíchat s oběma druhy mouky a solí, poté postupně přidávat vodu a hnětet pružné těsto.

Zamíchané a vymíchané těsto přikryjeme utěrkou. Necháme hodinu kynout na teplém místě. Po uplynutí této doby ho vyjmeme z nádoby na pracovní desku nebo na pomoučenou desku. Ještě trochu zamícháme, natáhneme boky, podložíme těsto pod sebe a poté vytvarujeme bochník.

Na bochníku uděláme nožem zářezy. Přendáme do pečicího rukávu a zavážeme ho nebo zajistíme sponkami. Položte na plochý plech a vložte chléb v rukávu do studené trouby. Teprve poté nastavte teplotu na 215-220 stupňů. Pečeme nejprve 45 minut, poté vyjmeme z rukávu nebo jej rozřízneme a dopékáme ještě asi 10-15 minut. Hotový chléb upečený v rukávu necháme vychladnout na mřížce. Teprve poté jej můžeme nakrájet.