Pro mnoho gurmánů je výskyt čerstvých fíků v obchodech znamením blížícího se podzimu. Místo toho, abyste však truchlili nad koncem léta, využijte těchto chutných plodů a připravte z nich lahodná a zároveň velmi zdravá jídla. V následujícím článku vám řekneme, proč je dobré jíst fíky a co z nich nejlépe připravit.
Fíky jsou plody bohaté na minerály a vlákninu, které stojí za to jíst jako svačinu.
Obsah:
- Sezóna fíků je v plném proudu
- Proč je dobré jíst fíky?
- Čerstvé nebo sušené fíky?
Jsou fíky zdravé? Co je lepší zvolit, čerstvé nebo sušené? Kde se pěstují nejchutnější plody? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v následujícím článku.
Sezóna fíků je v plném proudu
Konec srpna je obdobím, kdy na pultech mnoha oblíbených supermarketů najdete čerstvé fíky. Sezóna, ve které je lze v Polsku koupit, netrvá příliš dlouho, obvykle od konce srpna do října.
Fíky jsou plody fíkovníku, široce známého jako smrkovec, patřícího do čeledi morušovníkovitých (Moraceae). Jedná se o velmi starobylý druh, který se pěstoval již před sedmi tisíci lety. V současné době se většina úrody sklízí v zemích Středomoří, zejména v Řecku a Turecku, kde se sklízí od července do září, v závislosti na odrůdě. Největšími producenty tohoto ovoce jsou Řecko, Turecko, Maroko a také USA. Zajímavé je, že se pěstují také v České republice, ale kvůli podstatně chladnějšímu podnebí se pěstují hlavně v květináčích. Čerstvé i sušené fíky jsou bohaté na živiny, proto je dobré je zařadit do svého každodenního jídelníčku. Které fíky jsou nejchutnější? Za nejchutnější plody jsou považovány ty, které rostou v Turecku (odrůda sarirop) a v Řecku (odrůdy kalamon (kalamata) a kymis).
Proč je dobré jíst fíky?
Fíky patří mezi velmi zdravé ovoce. Především jsou bohaté na vlákninu, která podporuje správné trávení, zlepšuje peristaltiku střev a zabraňuje nadýmání a tvorbě plynů. Kromě toho vláknina urychluje metabolismus a zajišťuje pocit sytosti, což může pomoci při hubnutí. Pokud chcete udržovat normální hladinu cukru a cholesterolu v krvi, dbejte na to, aby vaše strava obsahovala dostatečné množství vlákniny.
Tyto plody obsahují vitamín A, který podporuje zdraví očí, chrání je před onemocněními a má také antioxidační vlastnosti. Obsahují také vitamín C, který je přírodním antioxidantem a podporuje imunitu. Fíky také obsahují minerální látky, včetně draslíku, který pomáhá udržovat normální krevní tlak a také se stará o udržení vodní a elektrolytové rovnováhy. Vápník a fosfor posilují kosti a zuby. Obsahují také měď, která mimo jiné podporuje nervový, krevní a imunitní systém, má antioxidační účinky a podporuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Mangan má antioxidační vlastnosti, posiluje kosti a je důležitý pro nervový a hormonální systém.
Fíky také obsahují flavonoidy, které patří mezi antioxidanty, chrání organismus před škodlivými účinky volných radikálů, mají protizánětlivé, anti-agingové, antiaterosklerotické a také antidiabetické vlastnosti.
Konzumace těchto plodů se doporučuje lidem, kteří chtějí pečovat o svůj kardiovaskulární systém, pomáhají snižovat příliš vysokou hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi a regulují krevní tlak. Tyto plody mají také protiparazitární a protiplísňové účinky a připisují se jim také protinádorové vlastnosti.
Čerstvé nebo sušené fíky?
Při výběru sušených fíků je třeba věnovat pozornost tomu, jak jsou sušeny, bez chemikálií, pouze přírodními metodami. Čerstvé plody obsahují ve 100 g asi 74 kcal, sušené ve stejném množství až 331 kcal. Pokud chcete zhubnout, nejlepší volbou budou čerstvé fíky. Sušené fíky se díky velkému množství vlákniny doporučují také při problémech se zácpou.
Sušené ovoce obsahuje velké množství sacharidů a živin, proto je vhodným občerstvením například při jakýchkoli výletech, například do hor nebo na kole, kdy můžete potřebovat rychlý přísun energie.
Jak se fíky konzumují? Čerstvé i sušené fíky lze konzumovat jako zdravou svačinu. Skvěle se hodí k sladkým snídaním, například k ovesné kaši, müsli s jogurtem nebo palačinkám, ale také k mnoha druhům pečiva, například ke keksům nebo perníčkům.
Čerstvé fíky se skvěle hodí k různým druhům sýrů, lze je podávat jako sladký doplněk k salátu, například s rukolou, kozím sýrem, vlašskými ořechy a medovo-hořčičnou omáčkou, nebo je podávat na sýrovém talíři.
Z čerstvých plodů lze také připravit chutný džem nebo marmeládu. Tyto plody jsou také vhodné k pečení, například jako přísada do suchých tartů z listového těsta.