Přeskočit na obsah

V Portugalsku se připravuje na každou slavnostní příležitost místo vývaru. Skvěle zahřeje a dodá energii.

V Portugalsku na slavnostním stole marně hledáte vývar. Místo něj vládne voňavá Canja de Galinha, tedy zahřívající polévka s kuřecím masem, těstovinami a mátou, která nejen nasytí, ale také postaví na nohy po nemoci.

Canja de Galinha zahřívá a pomáhá při nachlazení

Zatímco v České republice je vývar klasickým jídlem pro rodinné oslavy, v Portugalsku hraje podobnou roli Canja de Galinha. Jedná se o lehkou, ale zároveň sytou polévku na bázi kuřecího vývaru s přídavkem jemného kuřecího masa, zeleniny, těstovin a čerstvé máty. Dříve se věřilo, že pomáhá obnovit zdraví, proto se často podávala oslabeným nebo nachlazeným lidem. Dnes je neodmyslitelnou součástí svátků a rodinných setkání a díky své jednoduchosti a vůni je toto jídlo oblíbené u celých generací.

V Portugalsku se připravuje na každou slavnostní příležitost místo vývaru. Skvěle zahřeje a dodá energii.

Canja de Galinha měla pro Portugalce vždy velký význam

Kořeny tohoto jídla sahají až do 16. století. Předpokládá se, že portugalská canja má svůj původ v kongé, tedy rýžové kaši, která je populární v asijských zemích. Postupem času byl recept přizpůsoben místním chutím, rýže byla nahrazena jemnými nudlemi a obohacena kuřecím masem. V mnoha bývalých koloniích Portugalska, například v Brazílii, se dodnes podává verze s rýží, ale v samotné Portugalsku si největší popularitu získala právě verze s těstovinami. Polévka se stala symbolem domácího tepla, pokrmem, který se podává při slavnostních večeřích, ale také když někdo z rodiny potřebuje nabrat síly.

Jak připravit Canja de Galinha?

Pro klasickou verzi potřebujete celé kuřecí stehno, zeleninu a koření. Maso se vaří s cibulí, mrkví, česnekem, bobkovým listem a bylinkami, aby se získal výrazný vývar. Poté se maso oddělí, vývar se přecedí a v této základně se vaří drobná pasta, například orzo nebo pastina. Na konci se přidají kousky kuřete a čerstvá máta, která jídlu dodává zvláštní aroma a lehkost. V tradičních portugalských domácnostech se někdy přidávají také nezralá kuřecí vejce – je to pocta starodávným zvykům.

Ingredience:

  • malé kuře (asi 1,4 kg),
  • 250 g drobných těstovin,
  • 2 velké cibule,
  • 4 střední mrkve,
  • 5 stroužků česneku,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • vavřínový list,
  • hrst čerstvé máty,
  • sůl, pepř.

V Portugalsku se připravuje na každou slavnostní příležitost místo vývaru. Skvěle zahřeje a dodá energii.

Způsob přípravy:

  1. Kuře vložte do velkého hrnce, přidejte dvě nakrájené mrkve, jednu cibuli, dva stroužky česneku, vavřínový list a zalijte vodou.
  2. Vařte na středním ohni asi 40 minut.
  3. Vyjměte maso, přeceďte vývar.
  4. Ve stejném hrnci osmažte na olivovém oleji nakrájenou cibuli a mrkev, přidejte zbývající česnek, zalijte vývarem, dochuťte solí a pepřem.

  5. Vařte 10 minut, poté přidejte těstoviny a vařte je do stavu al dente.
  6. Kuře zbavte kostí, nakrájejte nebo roztrhejte a přidejte do polévky. Na závěr přidejte lístky čerstvé máty.

Canja de Galinha se nejlépe podává ihned po uvaření – je voňavá, jemná a zahřívá.