Hledáte rychlou a výživnou variantu snídaně, která vám dodá energii na celý den? Vyzkoušejte proteinovou zapékanou míchanici k snídani – s vejci, smetanovým sýrem a zeleninou, která je nejen velmi chutná, ale také dlouho zasytí.
Zapečená snídaně je snadná na přípravu
Tento jednoduchý recept udělá z přípravy snídaně a vaření příjemnou činnost a vy budete každý den začínat zdravě.
Zapečená snídaně – nápad na výživnou snídani
Pokud máte ráno hodně práce, ale chcete si dát zdravou a vydatnou snídani, zapečená snídaně s bílkovinami je ideální volbou. Toto jídlo nejen skvěle chutná, ale také dodá energii a bílkoviny, které jsou nezbytné pro dobrý start do dne.
Na rozdíl od klasických sendvičů nebo ovesné kaše kombinuje zapečená snídaně to nejlepší – nadýchaná vejce, krémový tvaroh a spoustu čerstvé zeleniny. Výsledkem je jídlo, které dlouho zasytí a také podporuje regeneraci svalů a správné fungování organismu.
Důležité je, že taková zapékaná snídaně je velmi univerzální – můžete ji připravit o víkendu a ohřívat několik dní, čímž ušetříte čas během týdne. Je to také skvělá volba pro rodinné, lenošivé snídaně nebo dokonce brunch s přáteli.
Ať už jste sportovec, dbáte na postavu nebo jen hledáte zdravější alternativy v kuchyni, proteinová snídaně v podobě zapékané míchanice je ideální jako plnohodnotné jídlo, které vám ráno dodá vše potřebné.
Recept na proteinovou zapékanou snídani
Tato proteinová zapékaná snídaně je nejen chutným způsobem, jak začít den, ale také chytrým způsobem, jak přidat do stravy zeleninu a další bílkoviny. Její příprava je jednoduchá a zabere vám maximálně 15 minut aktivní práce – zbytek za vás udělá trouba.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje (rozdělené na 2 porce),
- 100 g čerstvých hub (např. hlívy, shiitake),
- 1 střední červená paprika, nakrájená na kostky,
- 1 malá cibule, jemně nakrájená,
- ¼ čajové lžičky soli (rozdělené),
- 140 g mladého zelí (nebo mladého špenátu),
- 1 ½ čajové lžičky granulovaného česneku,
- špetka chilli vloček (podle chuti),
- 8 velkých vajec,
- 120 ml mléka,
- 100 g tvarohu (nejlépe s nízkým obsahem tuku),
- 150 g strouhaného sýra Colby Jack (nebo čedaru).
Příprava:
- Předehřejte troubu na 175 °C a vymastěte zapékací formu (cca 20 x 20 cm).
- Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte houby a smažte je bez míchání asi 4 minuty, dokud nezezlátnou. Poté míchejte další 3 minuty, aby se odpařila voda.
- Přidejte papriku, cibuli, sůl a druhou lžíci olivového oleje. Smažte 4 minuty, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte zelenou kapustu, česnek a chilli vločky. Smažte ještě 2 minuty, dokud zelenina nezměkne. Odložte stranou, aby trochu vychladla.
- V mixéru smíchejte vejce, mléko, tvaroh, ¾ sýra a zbylou sůl do hladka.
- Polovinu zeleniny nalijte do formy, poté zalijte vaječnou směsí a přidejte zbylou zeleninu (nevadí, pokud se trochu ponoří – to je normální).
- Posypte zbývajícím sýrem a pečte 40 minut, dokud se zapékaná směs nezlatí a nezačne se tvořit kůrka.
- Nechte 10 minut před podáváním odpočinout – tak se bude lépe krájet.
Tato proteinová zapékaná snídaně je plná chuti a výživných ingrediencí, ale zároveň je lehká a sytá. Lze ji uchovávat v lednici 4 dny a ráno ohřát – ideální řešení pro rychlou a zdravou snídani v pracovních dnech.