Přeskočit na obsah

Čím nahradit chléb? 12 tipů od dietologa

Jíme ho k snídani, svačině i k večeři. Chléb je základním potravinovým produktem v mnoha domácnostech, ale stále častěji hledáme lehčí a zdravější náhražky. Čím nahradit chléb? Zde jsou návrhy od dietologa.

V posledních letech se stále více lidí rozhoduje vyloučit nebo omezit chléb ze svého denního jídelníčku. Ačkoli chléb není nutně škodlivý pro zdraví, někdy nás alergie, nesnášenlivost lepku nebo zvýšená citlivost na některou ze složek či jiné faktory nutí hledat stejně sytou a výživnou alternativu.

Co můžete jíst místo chleba, když držíte dietu? Odborník doporučuje 12 řešení

Dietoložka se podělila o tucet alternativ k tradičnímu chlebu, které jsou stejně výživné a mohou zpestřit každodenní jídelníček. Zde jsou doporučené náhražky chleba:

Čím nahradit chléb? 12 tipů od dietologa

  • Kukuřičné tortilly. Neobsahují lepek, jsou vhodné pro osoby s celiakií.
  • Slané sušenky z batátů, tj. pečené plátky sladkých brambor s přísadami (avokádo, vejce, arašídové máslo, koření).
  • Salátové listy jsou nízkokalorické a křupavé. Hodí se k zabalení kuřete, ryb nebo zeleniny.
  • Základ z kapusty je vynikající základ například pro pizzu; je bohatý na vitamíny a minerály.
  • Oblačkový chléb je lehký, vzdušný, s nízkým obsahem sacharidů. Obsahuje však hodně nasycených tuků.
  • Rýžový papír neobsahuje lepek a je ideální pro přípravu takzvaných jarních závitků se zeleninou a rybou.
  • Mořské řasy, například nori. Jsou bohaté na jód, hořčík a vápník a navíc jsou křupavé.
  • Mandlová mouka je ideální na pečení a tortilly. Obsahuje bílkoviny, vitamín E a zdravé tuky.
  • Rýžové vafle jsou lehké a křupavé. Nejlepší jsou z hnědé rýže (více bílkovin a vlákniny).

Čím nahradit chléb? 12 tipů od dietologa

  • Pečené plátky lilku. Chutná základna například pro bruschettu. Jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty.
  • Chléb z klíčků je bohatý na bílkoviny, vlákninu a mikroelementy.
  • Tortilly, například z cizrny nebo manioku. Neobsahují lepek a jsou velmi syté.

Jaký chléb je nejlepší a nejzdravější? Známý dietolog prozrazuje, podle čeho ho poznáte

Čím nahradit chléb? 12 tipů od dietologa

Pokud však nemáme žádné kontraindikace pro konzumaci chleba, není třeba omezovat jeho podíl v stravě. Naopak. Nejlepším řešením bude výběr těch nejlepších druhů. Klíčový bude jeden detail. Dietolog doporučuje pečivo na kvásku. To nejen zlepšuje zdraví celého organismu, ale také podporuje střevní mikroflóru.

Chléb na kvásku fermentuje, což nejen snižuje jeho glykemický index, ale také zvyšuje biologickou dostupnost minerálů, jako je například železo, zinek nebo hořčík. Fermentační proces rozkládá část škrobu, díky čemuž se chléb tráví pomaleji a nezpůsobuje prudké výkyvy hladiny glukózy v krvi.