Přeskočit na obsah

Obsahuje čtyřikrát více vitamínu C než citron. Má obrovskou sílu, ale Češi ji jedí jen zřídka.

Je to ovoce s obrovskou silou, které bez problémů konkuruje oblíbeným polským jahodám, malinám a borůvkám. Je velmi zdravé, ale přesto ho v syrové formě jíme jen zřídka. Zjistěte, proč byste ho měli zařadit do svého jídelníčku.

  • Navzdory tomu, že se jedná o ovoce se super silou, stále ho jíme v syrové formě jen zřídka
  • Díky své chuti a nutriční hodnotě může konkurovat jahodám, malinám a borůvkám
  • Zjistěte, proč byste měli zařadit toto neobvyklé ovoce do svého jídelníčku

Ovoce, které je stále podceňováno

Obsahuje čtyřikrát více vitamínu C než citron. Má obrovskou sílu, ale Češi ji jedí jen zřídka.

Navzdory svým neobvyklým prospěšným vlastnostem je stále podceňováno. V syrové formě ho jíme poměrně zřídka, což je škoda, protože právě tak je nejzdravější. Svým chutí a vlastnostmi může konkurovat Polákům oblíbené jahodě, malině a borůvce. Určitě stojí za to zařadit ji do svého jídelníčku.

Malé ovoce s velkou silou

To je to, čím žije planeta

Černý rybíz, o kterém je řeč, je superovoce z polských sadů. Navzdory mnoha prospěšným vlastnostem ji stále jíme v syrové formě jen zřídka. Nejčastěji ji spojujeme s džusy nebo domácími marmeládami. Má pozitivní vliv na srdce, oči, imunitu a dokonce i stav pokožky. Navíc je skutečnou pokladnicí vitamínu C, kterého obsahuje dokonce 4krát více než citron. Ačkoli je stále podceňována, díky svým vlastnostem by mohla konkurovat jahodám, malinám nebo borůvkám. Jezte ji častěji a vaše zdraví vám poděkuje.

Vlastnosti černého rybízu

Zjistěte, proč byste měli zařadit černý rybíz do svého jídelníčku. Objevte její prospěšné vlastnosti:

  • Bohatý zdroj vitamínu C – obsahuje 4krát více vitamínu C než citron. 100 g černého rybízu obsahuje asi 180 mg vitamínu, což výrazně převyšuje denní potřebu dospělého člověka. Pravidelná konzumace černého rybízu posiluje imunitu a pomáhá organismu bojovat s infekcemi.
  • Obsahuje vitamíny A a E – díky tomu má příznivý vliv na zrak a podporuje regeneraci.
  • Bohatá na minerály – díky obsahu draslíku, vápníku, hořčíku a železa má příznivý vliv na srdce a svaly.
  • Podporuje trávicí systém – vše díky obsahu vlákniny.
  • Snižuje krevní tlak – pravidelná konzumace může být prospěšná pro lidi trpící hypertenzí.
  • Příznivě působí na mozek – látky obsažené v černém rybízu podporují činnost mozku, zlepšují koncentraci a chrání před oxidačním stresem.
  • Má omlazující účinky – díky vitamínu E a flavonoidům zlepšuje vzhled pokožky, posiluje vlasy a nehty a podporuje regeneraci epidermis.Obsahuje čtyřikrát více vitamínu C než citron. Má obrovskou sílu, ale Češi ji jedí jen zřídka.

Jak se černý rybíz konzumuje?

Nejlepší je konzumovat ho v syrové formě – tak si zachová většinu svých cenných živin. Skvěle se hodí jako přísada do:

  • koktejlů
  • dezertů
  • šťáv
  • džemů
  • čajů

Černý rybíz je ovoce s neobyčejnou silou. Ačkoli většina z nás na něj zapomněla, opravdu stojí za to ho jíst pravidelně a účinek se dostaví velmi rychle.