Přeskočit na obsah

Jednoduché KETO palačinky z tvarohu | Ideální k snídani

Chutné, jednoduché palačinky z tvarohu, které můžete podávat k snídani, večeři nebo jako dezert. Připravíte je za pár minut a navíc jsou nízkosacharidové, bez přidané tradiční pšeničné mouky – lehké, ale zároveň syté.

Ingredience:

200 g tvarohu

1 vejce

lžíce kokosové mouky

lžíce mandlové mouky

lžíce bambusové mouky

1/2 lžičky prášku do pečiva

kokosový olej nebo rozpuštěné máslo na smažení

Jednoduché KETO palačinky z tvarohu | Ideální k snídani

Příprava:

Začneme s balením tvarohu. Přendáme ho do misky, přidáme 2 velká vejce a vše promícháme do hladké, homogenní hmoty (hodí se ruční mixér nebo běžný šlehač – důležité je, aby v těstě nebyly hrudky). Poté přidáme suché ingredience: po 1 lžíci kokosové, mandlové a bambusové mouky. Na závěr přidáme špetku prášku do pečiva a důkladně promícháme. Těsto necháme 2–3 minuty odležet – kokosová a bambusová mouka absorbují vlhkost a hmota mírně zhoustne. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme ještě půl lžíce jedné z mouček; pokud je příliš husté, přidáme 1–2 lžíce vody.

Rozpálenou pánev potřete například kokosovým olejem (můžete použít i rozpuštěné máslo). Těsto lžící rozdělíme na malé placky, aby se snadno obracely a rovnoměrně propečly. Smažíme na středním ohni asi 3–5 minut do lehce zlatova, otočíme a smažíme ještě asi 2 minuty z druhé strany. Z uvedených poměrů získáte asi 12–15 palačinek, v závislosti na jejich velikosti. Díky kombinaci tří druhů mouky je chuť neutrální – žádná z přidaných mouček nepřevažuje a palačinky jsou uvnitř měkké a lehce pružné.

Jednoduché KETO palačinky z tvarohu | Ideální k snídani

Po smažení palačinky vyjmeme na talíř a podáváme podle chuti: sladké s řeckým jogurtem a domácím džemem z bobulového ovoce (nebo jiného bobulového ovoce) nebo slané – například s kouskem sýra, čerstvými bylinkami a špetkou pepře. Skvěle se hodí také s arašídovým máslem nebo lžičkou mascarpone a citronovou kůrou.

Opečené palačinky skladujeme v lednici do 2 dnů. Před konzumací je mírně ohřejeme na suché pánvi nebo v horkovzdušné troubě.