Přeskočit na obsah

Češi tuto rybu milují. Je to opravdová směs karcinogenních látek

Češi milují uzenou makrelu: je snadno dostupná, levná a velmi chutná. Má však i druhou stránku – kouř, který jí dodává aroma, ale také karcinogenní látky, sůl a těžké kovy. Znamená to, že je třeba se její konzumace zcela vzdát?

Makrela obsahuje cenné omega-3 mastné kyseliny, ale při uzení se v ní hromadí polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU).

Až 70 % PAU se do organismu dostává s potravou; někteří výrobci stále překračují limit stanovený EU, který je 5 μg/kg benzo[a]pyrenu.

Odborníci na výživu radí: vybírejte čerstvé nebo pečené ryby a uzené ryby jezte jen zřídka – nejlépe jednou týdně a bez kůže.

Češi tuto rybu milují. Je to opravdová směs karcinogenních látek

Ryba ryba není ryba

Ryby, zejména tučné mořské druhy, jsou základem zdravé výživy. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vitamíny A, D, E, stejně jako jód a selen. Nejcennějšími složkami jsou však nenasycené mastné kyseliny omega-3 (DHA a EPA), které podporují srdce, mozek a lipidový profil.

Problém nastává, když si zdravou makrelu dáme v uzené formě. Tradiční uzení na dřevěném uhlí zvyšuje koncentraci PAH – sloučenin s prokázaným genotoxickým a karcinogenním účinkem.

Co se děje s rybami během uzení?

Během uzení pronikají do masa toxické látky. Jedná se o:

PAU a benzo[a]pyren – při neúplném spalování dřeva vznikají desítky sloučenin, z nichž PAU jsou nejtoxičtější. Odhadem 70 % těchto látek pochází z potravin a uzená ryba je jedním z hlavních „dodavatelů“.

Sůl, puriny a těžké kovy – uzená makrela obsahuje až 3–5 g soli na 100 g produktu (v průměru 4,5 g podle údajů na britském obalu) a puriny, které zesilují záchvaty dny. V některých šaržích byly zjištěny zvýšené koncentrace rtuti a kadmia.

Češi tuto rybu milují. Je to opravdová směs karcinogenních látek

Limity EU!

Zákon stanoví maximální přípustné hodnoty 5 μg/kg benzo[a]pyrenu a 30 μg/kg takzvaných PAH4 v rybím mase. Členské země EU, včetně České republiky, mohou povolit vyšší hodnoty pro „tradičně uzené“ produkty, ale pouze pro místní trh.

České a evropské výživové doporučení doporučují 2–4 porce ryb týdně, z nichž pouze malá část by měla být uzená. Těhotným a kojícím ženám a dětem odborníci doporučují zcela se vzdát konzumace ryb nebo konzumovat maximálně jednu malou porci jednou za několik týdnů.

Jakou rybu vybrat?

Vyberte si čerstvou rybu! Můžete ji vařit v páře, péct nebo dusit – tak zachováte omega-3 mastné kyseliny bez nadměrného množství PAK. Smažení naopak rybu ztuží, a tím pádem nebude tak zdravá.

Pokud si chcete koupit uzenou rybu, vyberte si produkty s certifikátem HACCP. Nezapomeňte vždy odstranit kůži z ryb – právě tam se hromadí nečistoty!

Lidé s hypertenzí by měli omezit konzumaci uzenin na minimum, stejně jako pacienti s problémy s ledvinami – vysoký obsah purinů může zhoršit příznaky dny a onemocnění ledvin.