Přeskočit na obsah

Tuto předkrm z cukety připravuji za 10 minut. Tajemství její chuti spočívá v koření a křupavé posypce.

V mém domě v poslední době neuplyne ani den, abych nepřipravila něco z cukety. Pokud ne plněnou, tak v podobě polévky nebo předkrmu. Tu poslední připravuji nejčastěji, protože nevyžaduje mnoho práce a chutná prostě skvěle. Ale o tom se přesvědčte sami.

Cuketa je jemná, nízkokalorická zelenina, která je právě teď v sezóně. Mladé, pevné a chutné cukety lze koupit za 3-4 zloté za kilogram. Z nich lze připravit lehká a sytá jídla, vše záleží na naší vynalézavosti. Tentokrát vám ukážu asi jedno z nejjednodušších jídel z cuket. Budou to křupavé placky z trouby.

Tuto předkrm z cukety připravuji za 10 minut. Tajemství její chuti spočívá v koření a křupavé posypce.

Jaké koření se hodí k cuketám?

Cukety samy o sobě nemají výraznou chuť. Z tohoto důvodu potřebují výrazné koření a přísady. Velmi dobře se hodí k česneku a bylinkám, například oreganu, tymiánu, bazalce, kopru a petrželi. Ostřejší chuť dodá pepř nebo kari, a orientální chuť kurkuma, koriandr a kmín. Jejich chuť také skvěle podtrhnou sušená rajčata nebo pikantní parmazán.

Jak připravit křupavé pečené plátky cukety?

Tyto křupavé pečené plátky nejenže vypadají lákavě, ale také skvěle chutnají. A to vše díky kombinaci koření a aromatické posypce. Nakrájenou zeleninu dochutím česnekem, provensálskými bylinkami, solí a pepřem a smíchám s olivovým olejem. Poté každý plátek posypu strouhaným parmazánem a vložím do trouby. Po upečení je jídlo velmi aromatické a horní část cukety je příjemně křupavá a lákavě dozlatova opečená.

Recept: Křupavé kroužky cukety

Voňavá cuketa pečená pod sýrovou krustou

Ingredience

  • 2 střední mladé cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička sušeného oregana nebo provensálských bylinek
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 4-5 lžic strouhaného parmazánu

Tuto předkrm z cukety připravuji za 10 minut. Tajemství její chuti spočívá v koření a křupavé posypce.

Způsob přípravy

  1. Koření na cukety. Cukety umyjte, osušte a nakrájejte na kolečka o tloušťce asi 0,7 cm. Lehce posypte solí a nechte 10 minut odležet, aby pustily šťávu. Osušte papírovou utěrkou, aby se dobře opekly. V misce smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, bylinky a pepř. Přidejte do směsi plátky cukety a opatrně promíchejte.
  2. Pečení. Plátky cukety rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený papírem na pečení. Každý posypte strouhaným parmazánem. Pečte 15-20 minut při 200 stupních Celsia. Na konci pečení můžete na 5 minut zapnout funkci grilu.

Tip: Pokud chcete, aby byly plátky cukety ještě křupavější, můžete je obalit v směsi parmazánu a strouhanky.

Jak podávat křupavé plátky cukety?

Křupavé plátky cukety jsou nejlepší hned po upečení, dokud jsou ještě teplé. Můžete je podávat jako předkrm, například s jogurtovo-česnekovou omáčkou nebo rajčatovým dipem. Skvěle se hodí také jako příloha k obědu, například k pečenému nebo smaženému masu.