Přeskočit na obsah

Místo toho, abyste kupovali, připravte si doma. Křupavý chléb z hrnce je lepší než z pekárny

Někdy nepotřebujete žádné sofistikované ingredience ani složité recepty, abyste si pochutnali na něčem opravdu výjimečném. Kousek čerstvého, křupavého a domácího chleba s trochou másla je lahůdka, které se těžko odolává. Pokud ještě nemáte osvědčený recept na domácí chléb, vyzkoušejte náš recept na křupavý chléb z hrnce.

Obsah:

  • Recept na křupavý chléb z hrnce
  • Jak připravit křupavý chléb z hrnce?

Pečení domácího chleba se může zdát jako složitý a časově náročný úkol. Ale nemusí to tak být. K přípravě dlouho kynutého chleba na žitném kvásku je opravdu potřeba trpělivost. Hodí se také trochu zručnosti. Na druhou stranu, jednoduchý, křupavý chléb z hrnce lze rychle upéct k snídani, pokud máte v sobotu ráno chuť na teplý bochník.

Místo toho, abyste kupovali, připravte si doma. Křupavý chléb z hrnce je lepší než z pekárny

Recept na křupavý chléb z hrnce

K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:

  • 700 g pšeničné mouky (typ 650),
  • 25 g čerstvého droždí,
  • 1 lžíce cukru,
  • 500 ml teplé vody (asi 37 °C),
  • 1½ lžičky soli,
  • 2 lžíce tekutého oleje,
  • olej (na vymazání hrnce).

Jak připravit křupavý chléb v hrnci?

Místo toho, abyste kupovali, připravte si doma. Křupavý chléb z hrnce je lepší než z pekárny

Rozdrobejte droždí ve sklenici. Přidejte cukr a asi 100 ml vody. Míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Sklenici přikryjte utěrkou a odložte na 15-20 minut na teplé místo. Během této doby kvasnice zkvasí a zvětší svůj objem.

Prosijte mouku do mísy. Přidejte sůl, zbývající vodu a kvasnicovou směs. Všechny ingredience promíchejte (ručně nebo mixérem s háčky) do hladkého, pružného těsta. Na konci hnětení přidejte tekuté máslo.

Hotové těsto přeneste do čisté, lehce olejem vymazané mísy (dostatečně velké – těsto se zvětší minimálně na dvojnásobek) a nechte pod pokličkou v teple asi hodinu.

Připravte litinový hrnec o průměru asi 25 cm. Dno vymastěte olejem. Hrnec vložte do trouby. Troubu předehřejte na 210 °C.

Na pomoučeném stole znovu prohněťte vykynuté těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky – jen tolik, aby se dal bochník tvarovat.

Opatrně přeneste tvarovaný bochník do horkého hrnce. Pečte pod pokličkou 30 minut. Po uplynutí této doby snižte teplotu na 190 °C, sejměte pokličku z hrnce a pečte chléb dalších 30 minut. Nechte vychladnout na mřížce.