Granule a prášek – dvě nejoblíbenější formy rozpustné kávy.
Rozpustná káva je v současné době oblíbeným kávovým nápojem. Mnoho lidí však stále pochybuje – co je to vlastně za kávu? Zjistěte, jak se instantní káva vyrábí a jaké má přínosy pro zdraví. Ukážeme vám také její nevýhody. Stojí za to pít instantní kávu? Ověříme to.
- Jak se instantní káva vyrábí?
- Jaké má instantní káva prospěšné vlastnosti?
- A jaké jsou její stinné stránky?
- Pro koho není instantní káva vhodná?
- Záleží tedy vše na dávce?
Jak se vyrábí instantní káva?
Káva je velmi oblíbený nápoj, který si lidé rádi vybírají každý den. Slouží hlavně k povzbuzení, ale mnozí ji pijí pro chuť, zlepšení nálady a ve společnosti. Instantní kávu lze koupit ve dvou formách: v prášku a v granulích.
Výroba instantní kávy vypadá takto: kávová zrna se destilují. Rozemelou se a poté se pod vysokým tlakem zalijí horkou vodou. Výsledkem je kávový extrakt v tekuté formě. Tento extrakt se suší. Sušení se provádí dvěma způsoby:lyofilizací nebo rozprašováním.
Lyofilizace kávy je zmrazení získaného kávového extraktu a jeho následná sublimace. Výsledkem je kávový prášek.
Rozprašování je rozprašování extraktu na studenou povrch, ze kterého se odpařuje voda. Výsledkem jsou granule rozpustné kávy.
K přípravě rozpustné kávy stačí zalít kávu vodou. Zajímavé je, že rozpustná káva se rozpouští i ve studené vodě – je tedy ideální pro přípravu studené kávy.
Jaké jsou prospěšné vlastnosti rozpustné kávy?
Někteří se obávají, že rozpustná káva je škodlivější než káva v zrnkách. Jak je známo, VŠECHNO MÁ SVÉ VÝHODY A NEVÝHODY. To, jaký vliv na zdraví bude mít konzumace kávy, závisí na jejím dávkování (jak zrnkové, tak instantní). Nicméně mírná konzumace kávy, včetně instantní, má příznivý vliv na zdraví. Zde se dozvíte o prospěšných vlastnostech rozpustné kávy.
Káva obsahuje kofein. Je pravda, že v mleté kávě je kofeinu více, ale v rozpustné kávě také je. To znamená, že nápoj povzbuzuje, ale zároveň méně dráždí trávicí systém než mletá káva. Kofein může mít ochranný účinek při Parkinsonově chorobě. Dostává se do mozku, proto je zodpovědný za zlepšení nálady.
Káva je zdrojem antioxidantů. Ty jsou zodpovědné za protinádorové účinky – ničí volné radikály. Zde lze vyzdvihnout kyselinu chlorogenovou. Ukázalo se, že chrání organismus před rakovinou prostaty, prsu a dělohy. Za zmínku stojí také kahveol a kafestol – diterpenoidy, kterým se připisuje ochranný účinek na játra. Dokonce se předpokládá, že díky nim lze vyvolat smrt rakovinných buněk a že mají protizánětlivý účinek.
Je třeba vědět, že mírná konzumace kávy (3–4 šálky) snižuje riziko mrtvice.
A jaké jsou její stinné stránky?
Nastal čas na méně příjemné věci.
Kofein konzumovaný po krátkou dobu může ovlivnit zvýšení krevního tlaku, hladiny inzulínu, cholesterolu a homocysteinu.
Kyselina chlorogenová může zvyšovat hladinu homocysteinu, což může vést k ateroskleróze.
Kaveol a kafestol mohou způsobit zvýšení hladiny cholesterolu, včetně LDL.
Celkově může konzumace kávy způsobit mrtvú ihned po požití, zejména u těch, kteří pijí kávu „svátkově“.
Akrylamid je považován za potenciálně karcinogenní pro člověka. Jeho množství není tak velké, aby představovalo nebezpečí. Nejvíce akrylamidu se nachází v kávě nízké kvality.
Pro koho není instantní káva vhodná?
Lidé trpící problémy se střevy by měli kávu vynechat nebo její množství výrazně omezit. Nedoporučuje se při syndromu dráždivého tračníku. Konzumace kávy těmito lidmi může vést k průjmům a bolestem břicha.
Neměla by být zahrnuta do stravy při refluxu. Může způsobit podráždění žaludku a pálení žáhy.
Lidé s alergií a nesnášenlivostí kávy ji také nemohou pít.
Příliš velké množství kávy může způsobit problémy s srdeční a cévní soustavou.
Bylo dokonce prokázáno, že při úzkostných a nervových poruchách může konzumace kávy vyvolat neklid, nervozitu nebo agresivitu.
Káva může vést k nespavosti nebo poruchám spánku.
Záleží tedy vše na dávce?
Aby káva měla na organismus ochranný účinek, je třeba ji pít v dobré kvalitě a v mírném množství. Mírná konzumace rozpustné kávy pomůže udržet dobré zdraví a nebude mít na něj žádný vliv.
Kromě toho stojí za zmínku, že účinek kávy se liší u jednotlivých konzumentů. Ti, kteří se bez kávy každý den neobejdou, mají vyšší toleranci. Někteří metabolizují kávu rychleji, jiní pomaleji. To nelze ovlivnit.
Rozpustná káva může být skutečně cenným nápojem. Pozitivní vliv na zdraví, jak již bylo několikrát zmíněno, závisí na dávce a kvalitě. Kromě toho je třeba vzít v úvahu zdravotní stav a to, jak se po konzumaci tohoto nápoje cítíte. Doporučuje se pít 3-4 šálky denně (pro zdravého člověka) – v tomto případě převažují pozitivní aspekty nad negativními.