Chléb z cukety může úspěšně nahradit bílý chléb a obohatit váš jídelníček o cenné živiny. Není to jen varianta pro ty, kteří chtějí zhubnout, ale také nabídka pro všechny, kteří rádi experimentují v kuchyni a objevují nové chutě.
Chléb ze cukety můžete jíst k snídani, večeři a podávat k obědu. Je vláčný a chutný.
Cuketa je poměrně úrodná zelenina, která při pěstování na zahradě může přinést opravdu velkou úrodu. Ale co s přebytkem této zeleniny? Kromě palačinek, polévek nebo předkrmů doporučujeme chléb z cukety. Připravíte ho rychle, bez hnětení, droždí nebo kvásku. Jeho chuť obohatí snídani, oběd i večeři.
Cuketa není jen na zavařování
Cuketa je poměrně univerzální zelenina. Má neutrální chuť a konzistenci, díky čemuž ji lze použít na různé způsoby. Velmi oblíbené jsou cuketové placky nebo různé konzervy a předkrmy zabalené do tenkých plátků cukety. Velmi chutné jsou také krémové polévky z cukety nebo omáčky na těstoviny na bázi této zeleniny.
Tentokrát vám nabízíme něco úplně jiného. Chléb z cukety je uvnitř vlhký a díky přidání česneku mírně pikantní. Skvěle se hodí k vydatné snídani. Potřený sýrem, s přidanými rajčaty, zelenou cibulkou a ředkvičkami vám dodá spoustu vitamínů a minerálních látek. Chléb z cukety můžete také podávat jako přílohu k krémovým polévkám, ragú nebo samostatně jako zdravou svačinku.
Níže najdete základní, jednoduchý recept na chléb z cukety. Nic vám však nebrání obohatit ho o vaše oblíbené bylinky – oregano, tymián nebo semínka a ořechy. Přizpůsobte ho svým chuťovým preferencím.
Cukety nejsou jen na zavařování
Recept na chléb z cukety je velmi jednoduchý. Stačí smíchat všechny ingredience. Nepotřebujete droždí ani kvas. Také nemusíte čekat, až těsto vykyne, jako při pečení tradičního chleba. Na přípravu chleba z cukety budete potřebovat:
- 350–400 g oloupané cukety špetku soli,
- 300 ml mléka,
- 40 g másla,
- 2 vejce,
- 2 stroužky česneku,
- 2 lžíce oleje,
- 1 lžička octa,
- 330 g pšeničné mouky,
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- ½ lžičky jedlé sody,
- ½ lžičky soli.
Jak připravit chléb z cukety?
- V hrnci rozpusťte máslo.
- Cukety důkladně umyjte a nastrouhejte na hrubé struhadle. Osolte a odložte, aby pustily šťávu. Poté cukety dobře vymačkejte. Přebytečnou šťávu můžete lehce vymačkat.
- V samostatné misce smíchejte suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- V druhé misce smíchejte tekuté ingredience: rozpuštěné máslo, vejce, mléko, ocet a olej. Přidejte k nim také prolisovaný česnek.
- Přidejte suché ingredience k tekutým a zároveň vše míchejte lžící. Hmota by měla být homogenní. Pokud zůstaly hrudky mouky, použijte mixér na nízkou rychlost. Na konci přidejte cukety a vše promíchejte lžící.
- Formu o rozměrech 23 x 13 cm vymastěte olivovým olejem. Vložte do ní těsto. Pečte chléb 45-50 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.
Když je chléb upečený, nechte ho vychladnout. Podávejte s oblíbenými přísadami nebo jako samostatnou svačinu. Dobrou chuť!