Přeskočit na obsah

Vyzkoušejte to, dokud je sezóna. Nejchutnější chléb bez hnětení, hotový za méně než hodinu

Chléb z cukety může úspěšně nahradit bílý chléb a obohatit váš jídelníček o cenné živiny. Není to jen varianta pro ty, kteří chtějí zhubnout, ale také nabídka pro všechny, kteří rádi experimentují v kuchyni a objevují nové chutě.

Chléb ze cukety můžete jíst k snídani, večeři a podávat k obědu. Je vláčný a chutný.

Cuketa je poměrně úrodná zelenina, která při pěstování na zahradě může přinést opravdu velkou úrodu. Ale co s přebytkem této zeleniny? Kromě palačinek, polévek nebo předkrmů doporučujeme chléb z cukety. Připravíte ho rychle, bez hnětení, droždí nebo kvásku. Jeho chuť obohatí snídani, oběd i večeři.

Vyzkoušejte to, dokud je sezóna. Nejchutnější chléb bez hnětení, hotový za méně než hodinu

Cuketa není jen na zavařování

Cuketa je poměrně univerzální zelenina. Má neutrální chuť a konzistenci, díky čemuž ji lze použít na různé způsoby. Velmi oblíbené jsou cuketové placky nebo různé konzervy a předkrmy zabalené do tenkých plátků cukety. Velmi chutné jsou také krémové polévky z cukety nebo omáčky na těstoviny na bázi této zeleniny.

Tentokrát vám nabízíme něco úplně jiného. Chléb z cukety je uvnitř vlhký a díky přidání česneku mírně pikantní. Skvěle se hodí k vydatné snídani. Potřený sýrem, s přidanými rajčaty, zelenou cibulkou a ředkvičkami vám dodá spoustu vitamínů a minerálních látek. Chléb z cukety můžete také podávat jako přílohu k krémovým polévkám, ragú nebo samostatně jako zdravou svačinku.

Níže najdete základní, jednoduchý recept na chléb z cukety. Nic vám však nebrání obohatit ho o vaše oblíbené bylinky – oregano, tymián nebo semínka a ořechy. Přizpůsobte ho svým chuťovým preferencím.

Cukety nejsou jen na zavařování

Recept na chléb z cukety je velmi jednoduchý. Stačí smíchat všechny ingredience. Nepotřebujete droždí ani kvas. Také nemusíte čekat, až těsto vykyne, jako při pečení tradičního chleba. Na přípravu chleba z cukety budete potřebovat:

  • 350–400 g oloupané cukety špetku soli,
  • 300 ml mléka,
  • 40 g másla,
  • 2 vejce,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžíce oleje,
  • 1 lžička octa,
  • 330 g pšeničné mouky,
  • 2 lžičky prášku do pečiva,
  • ½ lžičky jedlé sody,
  • ½ lžičky soli.

Vyzkoušejte to, dokud je sezóna. Nejchutnější chléb bez hnětení, hotový za méně než hodinu

Jak připravit chléb z cukety?

  1. V hrnci rozpusťte máslo.
  2. Cukety důkladně umyjte a nastrouhejte na hrubé struhadle. Osolte a odložte, aby pustily šťávu. Poté cukety dobře vymačkejte. Přebytečnou šťávu můžete lehce vymačkat.
  3. V samostatné misce smíchejte suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
  4. V druhé misce smíchejte tekuté ingredience: rozpuštěné máslo, vejce, mléko, ocet a olej. Přidejte k nim také prolisovaný česnek.
  5. Přidejte suché ingredience k tekutým a zároveň vše míchejte lžící. Hmota by měla být homogenní. Pokud zůstaly hrudky mouky, použijte mixér na nízkou rychlost. Na konci přidejte cukety a vše promíchejte lžící.
  6. Formu o rozměrech 23 x 13 cm vymastěte olivovým olejem. Vložte do ní těsto. Pečte chléb 45-50 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.

Když je chléb upečený, nechte ho vychladnout. Podávejte s oblíbenými přísadami nebo jako samostatnou svačinu. Dobrou chuť!