Přeskočit na obsah

Měkké knedlíky z podzimních darů. Každý kousek je nebeská rozkoš

Knedlíky, knedlíčky, nudle. Kdo z nás je nemá rád? Přesně tak. A protože máme rádi všechny druhy nudlí a právě teď je sezóna dýní, nový nápad na oběd se nabízí sám. Naše dnešní knedlíky však nebudou jen z dýně. Vedle dýně se objeví ještě jedna cenná zelenina.

Všichni milovníci podzimu, spojte se a získejte recept na ty nejpodzimnější knedlíky, jaké kdy kulinářský svět viděl. Jsou měkké, jemné, nerozpadají se a mají krásnou, lákavou barvu podzimních amarantů. V hlavních rolích se objeví dvě podzimní zeleniny – dýně a batát. Chuť knedlíků dodávají další dvě ingredience a jedno tajemství. Těmito ingrediencemi jsou česnek a parmazán, tajemství se týká dýně. Dužinu je třeba dobře upéct a rozmixovat v mixéru. Pak už stačí jen uhnět těsto, hodit ho do vroucí vody a podávat podle chuti – v sladké nebo slané variantě.

Měkké knedlíky z podzimních darů. Každý kousek je nebeská rozkoš

Knedlíky s dýní a batátem. Sen každé podzimní milovnice

Ingredience:

  • 1 kg batátu,
  • 400 g pyré z pečené dýně,
  • 2 malá vejce,
  • několik lžic pšeničné mouky (tolik, kolik těsto „vezme“),
  • 2 lžíce bramborové mouky (podle chuti),
  • sůl podle chuti,
  • 2 stroužky česneku,
  • 3 plné lžíce strouhaného parmazánu,
  • máslo.

Dýňové a batátové knedlíky – způsob přípravy:

Měkké knedlíky z podzimních darů. Každý kousek je nebeská rozkoš

  1. Nejprve upečte dýni. Nejvhodnější je dýně muškátová nebo hokkai – mají jemnou krémovou dužinu. Nakrájejte dýni a vložte do předehřáté trouby. Pečte při 200 stupních s funkcí horní a dolní ohřev. Když vidlička snadno pronikne do zeleniny, je to znamení, že dýně je hotová. Oloupejte ji a dužinu vložte do misky a rozmixujte spolu s česnekem.
  2. Zatímco se dýně peče, uvařte sladké brambory ve vodě s solí a bobkovým listem. Poté je protlačte přes lis nebo rozmixujte v mlýnku na maso. Přesuňte do misky. Nechte vychladnout, ale můžete také použít sladké brambory uvařené například den předem.
  3. Do misky s bramborami a dýní rozklepněte vejce, přidejte pšeničnou mouku, strouhaný sýr a trochu soli. Začněte hnětet. Pokud bude těsto příliš řídké, přidejte více mouky a bramborové mouky – zde je důležitá intuice. Když bude těsto ideálně promíchané, odtrhněte z něj kousky stejné velikosti a „vyválejte“ je do podlouhlých knedlíků, které budou tvarem připomínat kopyta nebo kulaté slezské knedlíky – můžete si vybrat podle svého uvážení.
  4. Poté je vložte do osolené vroucí vody s přidaným malým množstvím tuku, aby se neslepily. Pamatujte, že voda by neměla příliš vřít, protože by to mohlo poškodit tvar knedlíků.
  5. Podzimní knedlíky vařte asi 2–3 minuty po vynoření. Poté je přeneste na talíř potřený olejem (zabráníte tak slepení knedlíků). Podávejte na slano s ještě větším množstvím parmazánu a petrželkou nebo strouhaným tvarohem (doporučuji uzený tvaroh), nebo na sladko se sýrem a posypané skořicí.