Přeskočit na obsah

Tuto polévku vařím častěji než vývar. Chutná celé rodině.

Pro mnoho lidí jsou polévky jako první chod téměř povinnou součástí oběda. Češi mají své oblíbené polévky, například vývar, okurkovou nebo rajčatovou, ale tato polévka je snadná na přípravu a má vynikající chuť, jako v dobré restauraci. Určitě se stane stálým hostem i ve vašem jídelníčku.

Krémová rybí polévka, ideální pro rodinný oběd

Ačkoli nejde o klasiku české kuchyně, jako je vývar nebo rajčatová polévka, polévka s lososem je stále populárnější. Klíčem k jeho úspěchu je výběr čerstvých ryb a vhodných koření, která podtrhují chuť hlavní ingredience a skvěle se hodí k kopru, citronu nebo bílému vínu.

Tuto polévku vařím častěji než vývar. Chutná celé rodině.

Nebojte se lososa

Mnoho lidí lososa odmítá s tím, že to není postní ryba. Losos má skutečně vysoký obsah tuků, ale jedná se hlavně o nenasycené tuky, které mají příznivý vliv na zdraví. Omega-3 kyseliny přítomné v této rybě pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu, podporují činnost srdce a mohou snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Tuky obsažené v lososu se snadno vstřebávají a nezatěžují organismus, proto může být polévka z lososa stálou součástí jídelníčku aktivních lidí, ale i těch, kteří chtějí dbát na správné fungování mozku, nervové soustavy a udržení dobrého stavu celého organismu. Takže pokud jste se dříve obávali, že losos není tou nejlepší volbou, můžete být klidní.

Recept na lososovou polévku

Ingredience:

  • 1,5 l zeleninového vývaru,
  • 200 g lososového filé,
  • 3 střední brambory,
  • 2 střední mrkve,
  • 1 malá cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • půl svazku kopru,
  • 1 čajová lžička majoránky,
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy,
  • 50 ml smetany,
  • špetka soli,
  • špetka pepře,
  • olej na smažení.

Tuto polévku vařím častěji než vývar. Chutná celé rodině.

Způsob přípravy:

  1. Očistěte brambory, mrkev a česnek. Umyjte je spolu s pórkem a koprem.
  2. Brambory nakrájejte na malé kostky, mrkev na tenké plátky, pórek na půlkroužky, česnek a kopr velmi jemně.
  3. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a vhoďte do ní brambory a mrkev.
  4. Mezitím na pánvi rozehřejte lžíci oleje a osmažte pórek s česnekem, míchejte, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou.
  5. Přidejte obsah pánve do hrnce a vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne. Poté přidejte majoránku a promíchejte.
  6. Lososa opláchněte, odstraňte kůži a nakrájejte na malé kostky, přidejte do polévky a vařte 2 minuty po opětovném převaření.
  7. Poté přidejte smetanu, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  8. Na závěr polévku odstavte z ohně, přidejte čerstvě nasekané bylinky, opatrně promíchejte a podávejte horké.