Pro mnoho lidí jsou polévky jako první chod téměř povinnou součástí oběda. Češi mají své oblíbené polévky, například vývar, okurkovou nebo rajčatovou, ale tato polévka je snadná na přípravu a má vynikající chuť, jako v dobré restauraci. Určitě se stane stálým hostem i ve vašem jídelníčku.
Krémová rybí polévka, ideální pro rodinný oběd
Ačkoli nejde o klasiku české kuchyně, jako je vývar nebo rajčatová polévka, polévka s lososem je stále populárnější. Klíčem k jeho úspěchu je výběr čerstvých ryb a vhodných koření, která podtrhují chuť hlavní ingredience a skvěle se hodí k kopru, citronu nebo bílému vínu.
Nebojte se lososa
Mnoho lidí lososa odmítá s tím, že to není postní ryba. Losos má skutečně vysoký obsah tuků, ale jedná se hlavně o nenasycené tuky, které mají příznivý vliv na zdraví. Omega-3 kyseliny přítomné v této rybě pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu, podporují činnost srdce a mohou snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Tuky obsažené v lososu se snadno vstřebávají a nezatěžují organismus, proto může být polévka z lososa stálou součástí jídelníčku aktivních lidí, ale i těch, kteří chtějí dbát na správné fungování mozku, nervové soustavy a udržení dobrého stavu celého organismu. Takže pokud jste se dříve obávali, že losos není tou nejlepší volbou, můžete být klidní.
Recept na lososovou polévku
Ingredience:
- 1,5 l zeleninového vývaru,
- 200 g lososového filé,
- 3 střední brambory,
- 2 střední mrkve,
- 1 malá cibule,
- 2 stroužky česneku,
- půl svazku kopru,
- 1 čajová lžička majoránky,
- 1 polévková lžíce citronové šťávy,
- 50 ml smetany,
- špetka soli,
- špetka pepře,
- olej na smažení.
Způsob přípravy:
- Očistěte brambory, mrkev a česnek. Umyjte je spolu s pórkem a koprem.
- Brambory nakrájejte na malé kostky, mrkev na tenké plátky, pórek na půlkroužky, česnek a kopr velmi jemně.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a vhoďte do ní brambory a mrkev.
- Mezitím na pánvi rozehřejte lžíci oleje a osmažte pórek s česnekem, míchejte, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou.
- Přidejte obsah pánve do hrnce a vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne. Poté přidejte majoránku a promíchejte.
- Lososa opláchněte, odstraňte kůži a nakrájejte na malé kostky, přidejte do polévky a vařte 2 minuty po opětovném převaření.
- Poté přidejte smetanu, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Na závěr polévku odstavte z ohně, přidejte čerstvě nasekané bylinky, opatrně promíchejte a podávejte horké.