Přeskočit na obsah

Tímto studeným cheesecakem se loučím s létem. Na podzim je tento lehký dezert ještě chutnější.

Není lepší dezert než studený cheesecake s ovocem, který se nemusí péct a vždy má lehkou chuť. Nikdy mi nezáleželo na ročním období, pro mě je to nejlepší chuť. Připravte si ho a podávejte k kávě.

Poprvé jsem takový cheesecake viděl na narozeninách u tety, kde hrdě stál uprostřed stolu. Místo těžkých dortů s krémem se objevil dezert, který zmizel během několika minut. Hladká hmota, ovoce a jemné želé způsobily, že si všichni přidávali. Poté jsem vyzkoušel podobné varianty na různých místech, ale domácí verze má v sobě něco zvláštního. Není to jen dort, ale také kousek vzpomínek na rodinná setkání.

Tímto studeným cheesecakem se loučím s létem. Na podzim je tento lehký dezert ještě chutnější.

Jak připravit studený cheesecake s ovocem a želé?

Aby byla sýrová hmota opravdu vzdušná, je lepší použít smetanový sýr s vysokým obsahem tuku a část smetany před šleháním dobře vychladit. Pokud někdo preferuje lehčí dezerty, může smetanu nahradit řeckým jogurtem, pak bude cheesecake kyselejší a méně kalorický.

Ovoce je lepší dobře odkapat na sítku, zejména konzervované, jinak želé nemusí rovnoměrně ztuhnout. Zajímavým trikem je pokapat ovoce tenkou vrstvou želé předtím, než přidáte další, aby nevyplavalo na povrch. Do sýrové hmoty můžete přidat trochu citronové kůry, která vyváží sladkost a dodá čerstvost.

Recept: Studený cheesecake s broskvemi v želé

Jemný studený cheesecake se šťavnatými broskvemi a vrstvou ovocného želé nahoře.

Ingredience

  • 200 g sušenek
  • 80 g másla
  • 500 g tvarohu na cheesecake
  • 200 g smetanového sýra
  • 250 ml smetany 30 %
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 čajové lžičky želatiny
  • 1 plechovka broskví
  • 2 balení broskvového želé

Způsob přípravy

  1. Příprava základu. Rozdrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Vložte na dno dortové formy a uhlaďte. Vložte do lednice na 15 minut.
  2. Příprava náplně. Rozpusťte želatinu ve 3 lžících horké vody. Šlehejte smetanu, smíchejte se sýrem, tvarohem a moučkovým cukrem. Přidejte želatinu a důkladně promíchejte. Rozložte na vychlazený základ, uhlaďte a vložte do lednice na hodinu.
  3. Ovoce a želé. Broskve nakrájejte na plátky a rozložte na sýrovou hmotu. Rozpusťte želé v 800 ml horké vody, nechte vychladnout a nalijte na ovoce. Nechte několik hodin chladit, dokud neztuhne.

Tímto studeným cheesecakem se loučím s létem. Na podzim je tento lehký dezert ještě chutnější.

Jaké ovoce lze použít místo broskví pro studený cheesecake?

Studený cheesecake lze připravit s mnoha druhy ovoce. Výběr závisí na sezóně a osobních preferencích a každý z nich dodá dezertu svůj charakter a chuť. Zde je několik návrhů:

  • Jahody – nakrájené na plátky se ideálně hodí k jahodovému želé a dodávají dezertu krásnou barvu a svěží aroma.
  • Maliny – dodávají mírně kyselou chuť, která přebíjí sladkost sýrové hmoty. Skvěle vypadají v malinovém želé, kterému dodávají lehkost a eleganci.
  • Kiwi – exotický akcent, který se ideálně hodí k citronovému nebo ostružinovému želé. Ovoce je však třeba předem spařit, jinak želé nemusí ztuhnout.
  • Borůvky – jemné, sladkokyselé kuličky, které se krásně rozprostírají po povrchu dortu a vytvářejí elegantní, moderní vizuální efekt.