Přeskočit na obsah

Řecký koláč je lepší než babka. Je tak vlhký, že je lepší mít u sebe ubrousek.

Řecká kuchyně je známá svou jednoduchostí a tento koláč je toho nejlepším důkazem. Je tak chutný, že mnozí ztrácejí dar řeči.

Portokalopita je dezert, který najdete téměř v každé taverně na Krétě. Často se podává jako mini dezert na konci jídla. Zapomeňte na suché muffiny a banální sušenky, řecký koláč je vlhký, šťavnatý a rozplývá se v ústech. Má chuť a vůni léta a navíc je jeho příprava opravdu jednoduchá.

Řecký koláč je lepší než babka. Je tak vlhký, že je lepší mít u sebe ubrousek.

Řecký pomerančový koláč

Portokalopita je dezert, který je projevem šetrnosti řeckých hospodyňek a důkazem toho, že „nulový odpad“ v kuchyni ve skutečnosti existuje již po staletí. Listy filo jsou velmi tenké a snadno vysychají. Stačí chvilka nepozornosti a ztratí svou pružnost a začnou se lámat. Místo toho, aby tyto nedokonalé a vyschlé zbytky těsta vyhodili, vynalézaví Řekové našli geniální způsob, jak je využít. Rozhodli se, že kousky filo budou základem, který nahradí tradiční piškot.

Těsto se smíchá s jogurtem a vejci a po upečení se polije velkým množstvím pomerančového sirupu. Výsledkem je sytý a silně nasáklý dezert, který doslova kape ovocem. Portokalopita je nejen chutná, ale také skvělým příkladem toho, jak z nutnosti šetřit vznikají jedinečná jídla.

Recept na portokalopitu

Při loupání citrusových plodů se vyhněte bílé slupce – je hořká a může zkazit chuť pečiva.

Ingredience:

  • 3 vejce,
  • 1/4 šálku cukru,
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • kůra z 1 citronu,
  • kůra ze 2 pomerančů,
  • vanilkové aroma,
  • 7 listů filo těsta.

Pomerančový sirup:

  • šťáva ze 4 pomerančů,
  • šťáva z 1 citronu,
  • půl sklenice cukru,
  • 1/4 čajové lžičky mleté skořice,
  • 1 sklenice čaje.

Řecký koláč je lepší než babka. Je tak vlhký, že je lepší mít u sebe ubrousek.

Způsob přípravy:

  1. Den předem rozložte listy filo těsta na prkénko, aby dobře vyschly.
  2. Následující den rozlomte těsto na menší kousky.
  3. Vejce rozšlehejte s cukrem do nadýchané hmoty. Přidejte citrusovou kůru, prášek do pečiva a vanilkovou příchuť.
  4. Smíchejte hmotu s rozdrobeným listovým těstem.
  5. Nalijte do formy o rozměrech 20 x 20 cm.
  6. Pečte asi 50 minut při teplotě 170 stupňů Celsia.
  7. Uvařte čaj, smíchejte s pomerančovým a citronovým džusem, cukrem a skořicí. Přiveďte k varu a nechte vychladnout.

Pečený koláč nasákněte sirupem a nechte vychladnout. Porkalopitu podávejte studený, nejlépe několik hodin po nasáknutí sirupem. Dobrou chuť!