Přeskočit na obsah

Nejlepší okurková polévka na světě. Chutná jako od maminky

Okurková polévka je absolutní klasika české kuchyně, která se vaří v domácnostech již po mnoho generací. Připravený z žeber a domácích nakládaných okurek, nemá sobě rovného. Tento recept existuje v mé rodině již několik generací a má přesně tu chuť, jakou by domácí polévka měla mít.

Okurková polévka – skutečná ikona české kuchyně, jídlo, které je již několik generací přítomno na našich stolech. Naše babičky ho vařily ve velkých hrncích a my jsme si užívali jeho jedinečnou chuť a domácí teplo, které se linulo z kuchyně. Žádná thajská polévka s krevetami, PHO nebo gruzínská kharcho se nemůže rovnat naší rodné české okurkové polévce.

Nejlepší okurková polévka na světě. Chutná jako od maminky

Okurková polévka s žebírky

Ačkoli má každý své oblíbené přísady, mnoho hospodyňek se shoduje na tom, že okurkovou polévku je nejlepší vařit s žebírky. Maso dodává polévce hloubku chuti a činí ji ještě sytější.

Tento recept se v mé rodině předává z generace na generaci. Díky němu uvaříte polévku, která potěší vaše blízké a umožní vám vrátit se vzpomínkami k obědům, které se podávaly v rodičovském domě. Nejlepší je použít domácí okurkové pyré z konzervy nebo jednoduše nastrouhat domácí nakládané okurky.

Chcete osmažit cibuli, ale máte indukční varnou desku? Osmažte ji na maximálně rozpálené teflonové nebo litinové pánvi nebo vložte do trouby předehřáté na 200–220 °C, dokud nezačne hnědnout.

Ingredience:

Bujón:

  • 400 g vepřových žeber,
  • 4 vonné papriky,
  • 2 bobkové listy,
  • 1 malý celer,
  • 2 mrkve,
  • 1 kořen petržele,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 osmažená cibule,
  • asi 2 l vody,
  • ¾ lžíce soli,
  • ½ čajové lžičky pepře,

Dále:

  • 3 střední brambory,
  • 300 ml okurkového pyré,
  • 30 g másla,
  • 1 cibule,
  • 100 g smetany 18 %,
  • 1 žloutek,
  • ½ sklenice nasekaného čerstvého kopru.

Nejlepší okurková polévka na světě. Chutná jako od maminky

Postup přípravy:

Krok 1. Do velkého hrnce vložte na malé kousky nakrájená vepřová žebra. Přidejte hřebíček, bobkový list, oloupaný celer, mrkev, petržel, stroužky česneku bez slupky a osmaženou cibuli. Přidejte sůl a pepř a zalijte vodou. Vařte hodinu.

Krok 2. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Z vývaru vyjměte žebra a zeleninu a do hrnce vložte nakrájené brambory.

Krok 3. Na pánvi rozehřejte olej a vložte nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte okurkové pyré nebo nastrouhané okurky a vše osmažte.

Krok 4. Přidejte okurky do vývaru s bramborami. Mrkev, kořen a celer nastrouhejte na hrubém struhadle, přidejte do polévky a přiveďte k varu.

Krok 5. Do smetany přidejte žloutek a naběračku horkého vývaru, promíchejte a nalijte do hrnce. Díky zahřátí se smetana nesrazí.

Krok 6. Přidejte nakrájený kopr a promíchejte. Polévku rozlijte do talířů a přidejte kousky předem připraveného masa z žeber. Dobrou chuť!