Mírně vlhký dýňový koláč s vůní skořice vám pomůže přivítat nadcházející podzim s úsměvem na tváři. Je snadný na přípravu a díky obsahu dýně je také zdravou volbou. Ideálně se hodí k šálku kávy nebo čaje. Pokud ho jednou upečete, určitě budete chtít tento recept zopakovat.
Obsah:
- Recept na velmi chutný dýňový koláč
- Jak upéct velmi chutný dýňový koláč?
Dýně je mimořádně univerzální zelenina. Hodí se nejen k přípravě chutné polévky nebo zeleninového kari. Můžete z ní také připravit neuvěřitelně chutné pečivo. V následujícím článku vám poradíme, jak připravit jednoduchý, ale velmi chutný dýňový koláč. Připravte si dýni, mouku, máslo, vejce, cukr, koření a pusťte se do práce.
Recept na velmi chutný dýňový koláč
Než se pustíte do pečení, připravte si vhodnou formu. Dobře se hodí plech o rozměrech 25 × 30 cm.
K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:
- 1 dýni hokkaido,
- 250 ml řepkového oleje,
- 3 čajové lžičky skořice,
- ½ čajové lžičky muškátového oříšku,
- 2 čajové lžičky kurkumy,
- 2 špetky pepře,
- 6 vajec,
- 300 g cukru,
- 460 g pšeničné mouky,
- 3 čajové lžičky prášku do pečiva,
- 1 čajovou lžičku soli.
Jak připravit velmi chutný dýňový koláč?
Připravte dýňové pyré. Nakrájejte dýni na čtvrtiny a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 30-40 minut, dokud dýně nezměkne. Oddělte dužinu od slupky a rozmixujte v mixéru. Vylijte přebytečnou šťávu. Odměřte 500 g dužiny. Zbytek použijte k jiným účelům.
Přesuňte pyré do hrnce. Přidejte máslo a koření: skořici, muškátový oříšek, kurkumu a pepř. Přiveďte k varu. Vařte několik minut. Nechte vychladnout.
Rozšlehejte vejce s cukrem do světlé, vzdušné hmoty. Smíchejte s dýňovým pyré a důkladně promíchejte.
Postupně přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Míchejte špachtlí, jen dokud se ingredience nespojí.
Těsto přendejte do formy o rozměrech 25 x 30 cm vyložené pečícím papírem. Vyrovnejte povrch těsta.
Formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi hodinu – dokud špejle nevyjde suchá. Hotové těsto vyjměte z trouby a po 15 minutách z formy. Nechte vychladnout na mřížce. Před podáváním posypte moučkovým cukrem. Můžete také ozdobit nasekanými ořechy.