Přeskočit na obsah

Tento pečivo vám osladí začátek podzimu. Zde je velmi dobrý dýňový koláč

Mírně vlhký dýňový koláč s vůní skořice vám pomůže přivítat nadcházející podzim s úsměvem na tváři. Je snadný na přípravu a díky obsahu dýně je také zdravou volbou. Ideálně se hodí k šálku kávy nebo čaje. Pokud ho jednou upečete, určitě budete chtít tento recept zopakovat.

Obsah:

  • Recept na velmi chutný dýňový koláč
  • Jak upéct velmi chutný dýňový koláč?

Dýně je mimořádně univerzální zelenina. Hodí se nejen k přípravě chutné polévky nebo zeleninového kari. Můžete z ní také připravit neuvěřitelně chutné pečivo. V následujícím článku vám poradíme, jak připravit jednoduchý, ale velmi chutný dýňový koláč. Připravte si dýni, mouku, máslo, vejce, cukr, koření a pusťte se do práce.

Tento pečivo vám osladí začátek podzimu. Zde je velmi dobrý dýňový koláč

Recept na velmi chutný dýňový koláč

Než se pustíte do pečení, připravte si vhodnou formu. Dobře se hodí plech o rozměrech 25 × 30 cm.

K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:

  • 1 dýni hokkaido,
  • 250 ml řepkového oleje,
  • 3 čajové lžičky skořice,
  • ½ čajové lžičky muškátového oříšku,
  • 2 čajové lžičky kurkumy,
  • 2 špetky pepře,
  • 6 vajec,
  • 300 g cukru,
  • 460 g pšeničné mouky,
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • 1 čajovou lžičku soli.

Jak připravit velmi chutný dýňový koláč?

Tento pečivo vám osladí začátek podzimu. Zde je velmi dobrý dýňový koláč

Připravte dýňové pyré. Nakrájejte dýni na čtvrtiny a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 30-40 minut, dokud dýně nezměkne. Oddělte dužinu od slupky a rozmixujte v mixéru. Vylijte přebytečnou šťávu. Odměřte 500 g dužiny. Zbytek použijte k jiným účelům.

Přesuňte pyré do hrnce. Přidejte máslo a koření: skořici, muškátový oříšek, kurkumu a pepř. Přiveďte k varu. Vařte několik minut. Nechte vychladnout.

Rozšlehejte vejce s cukrem do světlé, vzdušné hmoty. Smíchejte s dýňovým pyré a důkladně promíchejte.

Postupně přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Míchejte špachtlí, jen dokud se ingredience nespojí.

Těsto přendejte do formy o rozměrech 25 x 30 cm vyložené pečícím papírem. Vyrovnejte povrch těsta.

Formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi hodinu – dokud špejle nevyjde suchá. Hotové těsto vyjměte z trouby a po 15 minutách z formy. Nechte vychladnout na mřížce. Před podáváním posypte moučkovým cukrem. Můžete také ozdobit nasekanými ořechy.