Je možné upéct piškot bez mouky? Ukazuje se, že je to možné, a takové pečivo nemusí být nutně nízké a hutné. Při dodržení některých klíčových pravidel získáme lehké a vzdušné těsto, které bude vytékat z formy. Podívejte se na recept na trochu jiný piškotový dort – je stokrát chutnější než klasický.
Obvykle děláme klasický světlý piškotový dort, a někdy tmavý – pak do těsta přidáváme kakao. Málokdo však slyšel o ořechovém piškotovém dortu bez gramu mouky. Díky ořechům je vlhčí a jeho chuť je zajímavější. Je vysoký, takže se ideálně hodí jako základ pro dort nebo koláč s krémem.
Obsah:
- Co udělat, aby ořechový piškot nespadl?
- Recept na ořechový piškot
Co udělat, aby ořechový piškot nespadl?
V tomto receptu používáme vlašské ořechy. Nic vám nebrání nahradit je mandlemi nebo lesními ořechy.
Ořechový piškot se připravuje stejně jako světlý piškot z pšeničné mouky. Pro získání lehkého a vzdušného pečiva je důležité použít osvědčený cukrářský trik. O jaký trik se jedná?
V jedné misce vyšleháme bílky se solí a cukrem do nadýchané pěny a v druhé žloutky s ostatním sladidlem. Teprve poté je smícháme dohromady a přidáme ořechy. Díky této metodě biskvit po upečení nespadne.
Recept na ořechový biskvit
Ingredience
- 8 vajec pokojové teploty
- 250 g vlašských ořechů
- 200 g cukru
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Příprava
Pro přípravu ořechového piškotu nejprve rozemlejte ořechy v mlýnku na kávu nebo v mixéru. Měly by mít konzistenci prachu s hmatatelnými kousky ořechů. Díky tomu bude textura těsta lepší.
V dalším kroku vyšleháme bílky do tuhé pěny s přidáním malého množství soli a přidáme k nim 1 lžíci cukru – celkem 100 g. Hmota by měla být tuhá a hustá, bez znatelných částic sladidla.
V samostatné misce vyšleháme žloutky se zbývajícím cukrem, aby vznikla světlá a vzdušná hmota. Přidáme do ní ořechovou mouku a kypřicí prášek. Vše pečlivě promícháme špachtlí.
Poté přidáme hmotu z bílků a znovu promícháme. Těsto by mělo zůstat vzdušné. Přeneseme ho do dortové formy o průměru 24 cm, vyložené pečícím papírem.
Ořechový piškot pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů po dobu 40-45 minut, dokud není suchý. Po upečení ho necháme v troubě s pootevřenými dvířky na 10 minut. Teprve poté těsto přendáme na mřížku.