Přeskočit na obsah

Recept na piškot bez mouky. Je lehký, vzdušný a stoupá až do nebes

Je možné upéct piškot bez mouky? Ukazuje se, že je to možné, a takové pečivo nemusí být nutně nízké a hutné. Při dodržení některých klíčových pravidel získáme lehké a vzdušné těsto, které bude vytékat z formy. Podívejte se na recept na trochu jiný piškotový dort – je stokrát chutnější než klasický.

Obvykle děláme klasický světlý piškotový dort, a někdy tmavý – pak do těsta přidáváme kakao. Málokdo však slyšel o ořechovém piškotovém dortu bez gramu mouky. Díky ořechům je vlhčí a jeho chuť je zajímavější. Je vysoký, takže se ideálně hodí jako základ pro dort nebo koláč s krémem.

Recept na piškot bez mouky. Je lehký, vzdušný a stoupá až do nebes

Obsah:

  • Co udělat, aby ořechový piškot nespadl?
  • Recept na ořechový piškot

Co udělat, aby ořechový piškot nespadl?

V tomto receptu používáme vlašské ořechy. Nic vám nebrání nahradit je mandlemi nebo lesními ořechy.

Ořechový piškot se připravuje stejně jako světlý piškot z pšeničné mouky. Pro získání lehkého a vzdušného pečiva je důležité použít osvědčený cukrářský trik. O jaký trik se jedná?

V jedné misce vyšleháme bílky se solí a cukrem do nadýchané pěny a v druhé žloutky s ostatním sladidlem. Teprve poté je smícháme dohromady a přidáme ořechy. Díky této metodě biskvit po upečení nespadne.

Recept na ořechový biskvit

Ingredience

  • 8 vajec pokojové teploty
  • 250 g vlašských ořechů
  • 200 g cukru
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Recept na piškot bez mouky. Je lehký, vzdušný a stoupá až do nebes

Příprava

Pro přípravu ořechového piškotu nejprve rozemlejte ořechy v mlýnku na kávu nebo v mixéru. Měly by mít konzistenci prachu s hmatatelnými kousky ořechů. Díky tomu bude textura těsta lepší.

V dalším kroku vyšleháme bílky do tuhé pěny s přidáním malého množství soli a přidáme k nim 1 lžíci cukru – celkem 100 g. Hmota by měla být tuhá a hustá, bez znatelných částic sladidla.

V samostatné misce vyšleháme žloutky se zbývajícím cukrem, aby vznikla světlá a vzdušná hmota. Přidáme do ní ořechovou mouku a kypřicí prášek. Vše pečlivě promícháme špachtlí.

Poté přidáme hmotu z bílků a znovu promícháme. Těsto by mělo zůstat vzdušné. Přeneseme ho do dortové formy o průměru 24 cm, vyložené pečícím papírem.

Ořechový piškot pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů po dobu 40-45 minut, dokud není suchý. Po upečení ho necháme v troubě s pootevřenými dvířky na 10 minut. Teprve poté těsto přendáme na mřížku.