Sezóna jablek je konečně v plném proudu. Pulty jsou již zaplněny lákavě vypadajícími šedými renetami a antonovkami. A co z nich připravit? Nejlepší je upéct návykový, lahodný a voňavý jablečný koláč. Koláč s ořechovou příchutí nemá konkurenci. Zde je recept na ideální podzimní koláč.
Jablečný koláč s vlašskými ořechy
Ingredience
K přípravě těsta budete potřebovat tyto ingredience: 300 g prosáté pšeničné mouky, 200 g másla (dobře vychlazeného), 100 g moučkového cukru, lžičku prášku do pečiva, 2 žloutky + 1 celé vejce, špetku mořské soli
K přípravě náplně do těsta budete potřebovat následující ingredience: 1,2 kg jablek (šedá reneta nebo antonovka), 3 lžíce cukru, 2 čajové lžičky skořice, 100 g nasekaných vlašských ořechů, šťáva z 1/2 citronu
K přípravě drobenky na těsto budete potřebovat následující ingredience: 100 g másla, 80 g hnědého cukru, 80 g mouky, 80 g nasekaných ořechů (lesních, vlašských nebo mandlí)
Způsob přípravy
Prosijte mouku spolu s kypřicím práškem a solí. Přidejte máslo. Nasekejte ho nožem, až vznikne drobenka. Přidejte moučkový cukr, vejce a rychle vypracujte těsto. Rozdělte ho na dvě části, zabalte do fólie a vložte na 30-40 minut do lednice. Očistěte jablka. Nakrájejte je na kostky a pokapejte citronovou šťávou. Osmažte je na pánvi s cukrem a skořicí, dokud nezměknou. Smíchejte je s nasekanými ořechy.
Poté smíchejte máslo s moukou, cukrem a nasekanými ořechy, dokud nevzniknou hrudky. Vyložte plech papírem na pečení. Rozválejte jednu část těsta a vyložte ji na dno. Pečte 15 minut při teplotě 180 °C. Poté vyložte jablka, přikryjte druhou částí těsta a posypte drobenkou. Pečte jablečný koláč 45 minut při 180 °C, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
Koláč je fantasticky chutný, pokud ho podáváte teplý s vanilkovou zmrzlinou.
Dobrou chuť!