Podzim je ideální čas na teplé, voňavé polévky, které zahřejí a dodají energii. Toto jídlo je nejen syté, ale také potěší svou chutí a elegantním podáváním.
Krémové polévky jsou klasikou podzimní kuchyně. Ideální jídlo pro rodinný oběd, večeři nebo elegantní recepci – zaujme jak svou chutí, tak i vzhledem.
Zahřívající krémová polévka z bílé zeleniny s hruškou
Jedná se o jednoduchý recept, který si svou chutí získá vaše srdce a zahřeje vás v chladných dnech.
Ingredience:
- malý hlávkový zelí
- 4 brambory
- 2 petržele
- 3 sladké hrušky
- cibule
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- asi 1 l vody nebo vývaru
- muškátový oříšek
- 100 ml smetany 30 %
- 100 g syrové uzené slaniny (tenké plátky)
- klíčky
- olivový olej s lanýžem
Způsob přípravy:
Rozdělte květák na růžičky, ostatní zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Zeleninu osmažte na másle několik minut, poté zalijte vodou nebo vývarem a vařte, dokud nezměkne. Přidejte nakrájené hrušky a vařte, dokud nezměknou. Na konci přidejte rozdrcený česnek a vše důkladně rozmixujte do krémové konzistence. Přidejte smetanu a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
Poté na suché pánvi osmažte plátky slaniny, dokud nejsou křupavé. Krém podávejte ozdobený slaninovými chipsy, čerstvými klíčky a trochou lanýžového oleje. Dobrou chuť!