Přeskočit na obsah

Ideální jídlo na podzim – voňavá krémová polévka z bílé zeleniny s hruškou

Podzim je ideální čas na teplé, voňavé polévky, které zahřejí a dodají energii. Toto jídlo je nejen syté, ale také potěší svou chutí a elegantním podáváním.

Krémové polévky jsou klasikou podzimní kuchyně. Ideální jídlo pro rodinný oběd, večeři nebo elegantní recepci – zaujme jak svou chutí, tak i vzhledem.

Ideální jídlo na podzim – voňavá krémová polévka z bílé zeleniny s hruškou

Zahřívající krémová polévka z bílé zeleniny s hruškou

Jedná se o jednoduchý recept, který si svou chutí získá vaše srdce a zahřeje vás v chladných dnech.

Ingredience:

  • malý hlávkový zelí
  • 4 brambory
  • 2 petržele
  • 3 sladké hrušky
  • cibule
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • asi 1 l vody nebo vývaru
  • muškátový oříšek
  • 100 ml smetany 30 %
  • 100 g syrové uzené slaniny (tenké plátky)
  • klíčky
  • olivový olej s lanýžem

Ideální jídlo na podzim – voňavá krémová polévka z bílé zeleniny s hruškou

Způsob přípravy:

Rozdělte květák na růžičky, ostatní zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Zeleninu osmažte na másle několik minut, poté zalijte vodou nebo vývarem a vařte, dokud nezměkne. Přidejte nakrájené hrušky a vařte, dokud nezměknou. Na konci přidejte rozdrcený česnek a vše důkladně rozmixujte do krémové konzistence. Přidejte smetanu a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.

Poté na suché pánvi osmažte plátky slaniny, dokud nejsou křupavé. Krém podávejte ozdobený slaninovými chipsy, čerstvými klíčky a trochou lanýžového oleje. Dobrou chuť!