Podzim je časem čokolády, hrušek a voňavých dezertů, které zahřejí srdce i duši. Čokoládový dort s vanilkovým krémem je recept, který potěší svou chutí, jednoduchostí přípravy a efektním vzhledem. Ideální pro víkend s kávou, setkání s přáteli nebo jako sladký doplněk každodenního jídelníčku.
Není nic lepšího než dezert, který kombinuje sametovou čokoládu, jemný vanilkový krém a šťavnaté hrušky.
Čokoládový dort s vanilkovým krémem – dezert, který okouzlí
Tento recept dokazuje, že domácí dorty mohou být zároveň efektní a snadné na přípravu. Chuť čokolády se zde snoubí s jemnou sladkostí hrušek a vanilkový krém dodává dortu sametovost a lehkost. Ideální k odpolední kávě nebo jako dezert po obědě.
Ingredience (forma na dort o průměru 22 cm):
- 2 vejce
- 180 ml kefíru
- 125 ml másla
- 200 g tmavého muscovado (nebo světlého třtinového) cukru
- 3 lžíce kakaa
- 200 g mouky na dorty
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 hrušky
- 100 g dezertní čokolády
- mandlový extrakt
Poleva:
- 100 g dezertní čokolády
- 100 ml smetany 30 %
Vanilkový krém:
- 250 ml smetany 30 %
- 250 g mascarpone
- 2 čajové lžičky moučkového cukru
- 1 čajová lžička vanilkové pasty nebo semínka z jednoho vanilkového lusku
Postup přípravy:
Ve velké míse smíchejte cukr s vejci, kefírem a máslem – vše důkladně promíchejte. V samostatné míse prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Suché ingredience přidejte k tekutým ve 3 částech a rychle promíchejte do hladka. Hrušky oloupejte a nakrájejte na kostky, čokoládu nasekejte. Přidejte do těsta a opatrně promíchejte. Těsto přeneste do formy na dort vyložené pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby (180 °C) na 35-40 minut. Po upečení těsto nechte vychladnout, než ho vyjmete z formy.
Zahřejte smetanu na polevu, přidejte nasekanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí, poté nalijte na těsto. Připravte krém: smíchejte mascarpone se smetanou, moučkovým cukrem a vanilkovou pastou do husté konzistence. Krém naneste na těsto, uhlaďte a podávejte ihned nebo před podáváním vychlaďte v lednici. Dobrou chuť!