Přeskočit na obsah

Dort „Sabre tchýně“

Dort „Sabre tchýně“ je kakaovo-medový dort, proložený čokoládovým krémem a potažený čokoládovou polevou. Ideální pro milovníky čokoládových sladkostí!

Dort „Sabre tchýně“

Ingredience

Ingredience na krém:

  • 500 ml smetany (30 %)
  • 400 g hořké čokolády

Ingredience na těsto:

  • 5 lžic medu
  • 110 g cukru
  • 200 g másla
  • 3 lžíce kakaa
  • 620 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 4 vejce

Ingredience na polevu:

  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g mléčné čokolády
  • 75 g másla
  • 50 g nasekaných ořechů, např. arašídů

Postup přípravy

Dort „Sabre tchýně“

1 V hrnci (na mírném ohni) zahřejte smetanu. Jakmile začne vřít, přidejte nasekanou hořkou čokoládu. Vypněte oheň a míchejte obsah hrnce, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte vychladnout. Vložte na několik hodin do lednice (nejlépe přes noc).

2 Na mírném ohni rozpusťte v hrnci máslo s medem a cukrem. Míchejte, dokud se ingredience úplně nespojí. Nechte vychladnout.

3 Do mísy prosejte mouku spolu s jedlou sodou a kypřicím práškem. Do mísy přidejte vychladlý obsah hrnce a vejce. Ingredience promíchejte (ručně nebo mixérem) do homogenního těsta.

4 Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte na 30 minut do lednice.

5 Vychlazené těsto rozdělte na 8 stejných částí a rozválejte na stejné obdélníky. Pečte je (na plechu pokrytém papírem na pečení) po částech v troubě předehřáté na 180 °C. Každou část pečte 15 minut. Nechte úplně vychladnout.

6 Vychlazený krém vyšlehejte mixérem do nadýchané hmoty. Potřete jím horní části těsta.

7 V hrnci rozpusťte máslo a nasekanou hořkou a mléčnou čokoládu. Zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí v másle. Promíchejte. Nechte vychladnout.

8 Vychladlou, tuhnoucí polevu rozetřete po povrchu dortu. Posypte jemně nasekanými ořechy. Dort dejte na několik hodin do lednice. Před podáváním můžete dort ozdobit šlehačkou.