Přeskočit na obsah

Salát, který připravíte za 5 minut. Tajemství spočívá v jednom jednoduchém triku

Čerstvá bílá kapusta – základ voňavého obědového salátu.

Bílá kapusta zaujímá důležité místo v české kuchyni. Podává se teplá nebo studená a potěší chuťové buňky mnoha gurmánů. Stojí za to vědět, co ještě lze ke zelí přidat, aby se plně využil jeho potenciál, a ve skutečnosti stačí pouze jedna ingredience.

 

  1. Stojí za to jíst zelí?
  2. Lehké, chutné a zdravé

Salát, který připravíte za 5 minut. Tajemství spočívá v jednom jednoduchém triku

Stojí za to jíst zelí?

Bílé zelí je oblíbená zelenina z čeledi brukvovitých. Je bohaté na vitamíny C, K a vlákninou, což z ní dělá užitečný doplněk stravy. Bílé zelí je hlavní ingrediencí mnoha tradičních pokrmů, jako je bigos, zelná polévka nebo saláty. Lze jej konzumovat syrové, vařené, dušené i nakládané, což jej dále obohacuje o prospěšné probiotiky.

Díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem je bílá kapusta ceněna v prevenci mnoha nemocí.

V mnoha domácnostech je salát s přídavkem mrkve neodmyslitelnou součástí oběda, ale nejen oranžová zelenina dodává salátu z kapusty chuť a nezapomenutelnou vůni.

Lehký, chutný a zdravý

 

Nejjednodušší salát lze připravit z zelí, kopru a jablka. Tyto tři ingredience vytvářejí opravdovou explozi chutí.

Budete potřebovat:

  • jablko
  • 1/2 hlávky zelí
  • svazek kopru
  • sůl, pepř, citronovou šťávu, med

Nejprve odstraňte horní listy zelí. Polovinu hlávky nakrájejte na jemné kousky ručně nebo pomocí kuchyňského robotu, který je pro takové úkoly určen. Když je zelí nakrájené, lehce ho posypte solí, aby změklo. Pokud používáte mladou, jemnější kapustu, můžete tento krok vynechat.

Mezitím umyjte jablko a nastrouhejte ho. Můžete použít kyselá nebo sladká jablka, podle toho, jaké chutě preferujete. Kopr nakrájejte na jemno.

Salát, který připravíte za 5 minut. Tajemství spočívá v jednom jednoduchém triku

Vylijte sůl, která vznikla při solení zelí. Přidejte jablko a kopr. Promíchejte. V malé misce připravte zálivku z lžíce olivového oleje nebo kvalitního oleje, ½ lžičky pepře, 2 lžic citronové šťávy a lžíce medu. Pečlivě promíchejte a zalijte zeleninu. Ingredience dobře promíchejte a ihned konzumujte nebo salát dejte na 30 minut do lednice, aby se chutě lépe propojily.

To stačí k přípravě nejjednoduššího a nejchutnějšího salátu z bílého zelí.