Přeskočit na obsah

Na podzim vařím voňavou polévku. Je hustá jako ragú a perfektně zahřeje.

Když vás tradiční polévky začnou nudit, vyhledejte inspiraci v jiných koutech světa. Indická polévka vnáší do vaší kuchyně asijský nádech a trochu nových, zajímavých chutí.

Tato polévka je hustá jako ragú a na podzim dokonale zahřeje.

Indická kuchyně je známá svými sytými chutěmi a hojným používáním koření, a jedním z jejích jedinečných pokrmů je polévka, která je tak hustá, že ji někteří mohou dokonce nazvat ragú. Jedná se o sambar, polévku plnou ingrediencí a rozmanitých chutí, které společně vytvářejí jedinečné jídlo, hlavně díky charakteristickému koření se stejným názvem jako polévka.

Na podzim vařím voňavou polévku. Je hustá jako ragú a perfektně zahřeje.

Polévka sambar

Sambar je tradiční pokrm jižní Indie, připravovaný na bázi žluté čočky a různých druhů zeleniny. Přestože neobsahuje maso, je velmi sytý a skvěle zahřeje, zejména v chladných dnech. Svou charakteristickou chuť vděčí směsi koření, jako je sambar, tamarind, hořčice a pískavice řecké seno.

Jedná se o univerzální jídlo, které se skvěle hodí k snídani, obědu nebo večeři a nejčastěji se podává s rýží nebo palačinkami dosa. Naštěstí není příprava sambaru složitá a koření se dá snadno sehnat v obchodech s potravinami světové kuchyně.

Toto kari vás nadchne svou chutí. Ostatní recepty zůstanou stranou.

Recept na polévku sambar

Ingredience:

  • 500 ml vody nebo zeleninového vývaru,
  • 250 ml kokosového mléka,
  • 200 g čočky,
  • 2 brambory,
  • 2 mrkve,
  • 1 lilek,
  • 1 rajče,
  • 60 g fazolových lusků,
  • 1 cibule,
  • 3 lžíce oleje,
  • 3 lžíce koření sambar,
  • 2 lžíce tamarindové pasty,
  • 1 lžička hořčičných semínek,
  • 1/2 lžičky sušeného česneku,
  • 1/2 čajové lžičky semen fenyklu,
  • několik sušených chilli papriček nebo špetka chilli vloček,
  • špetka soli.

Na podzim vařím voňavou polévku. Je hustá jako ragú a perfektně zahřeje.

Způsob přípravy:

  1. Čočku důkladně propláchněte pod vodou a poté ji vařte v osolené vodě do měkka.
  2. Mezitím zahřejte olej v hrnci, přidejte hořčičná semínka a pískavice řecké seno, sušený česnek a chilli papričky a smažte na středním ohni několik minut, dokud nezačnou intenzivně vonět.
  3. Očistěte zeleninu.
  4. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji.
  5. Poté přidejte nakrájené rajče a smažte, dokud se nerozpadne a nespojí se s cibulí.
  6. Přidejte nakrájené brambory, mrkev, lilek a fazolky, přidejte koření sambar a špetku soli.
  7. Vše důkladně promíchejte a duste pod pokličkou na mírném ohni několik minut, dokud zelenina nezačne měknout.
  8. Poté přidejte vařenou čočku a tamarindovou pastu.
  9. Nalijte vodu a kokosové mléko, vše promíchejte a přiveďte k varu, poté snižte teplotu.
  10. Vařte pod pokličkou asi 20 minut, dokud se všechny ingredience nespojí a zelenina nezměkne, občas promíchejte, aby se nic nepřipálilo.