Přeskočit na obsah

Na konci týdne připravuji tuto vydatnou polévku. Půl hodiny práce a výsledek nikoho nepřekvapí

Vydatná polévka je skvělý nápad na rychlý a zdravý oběd pro celou rodinu. Nabízím vám recept na voňavou polévku z lososa s několika jednoduchými přísadami. Jídlo je ideální nejen na páteční oběd.

Chcete lehký, ale chutný oběd s vysokou nutriční hodnotou? Vezměte zeleninový vývar, čerstvého lososa, zeleninu a rýži a připravte výživnou polévku. Voňavý oběd nasytí každého hladového.

Na konci týdne připravuji tuto vydatnou polévku. Půl hodiny práce a výsledek nikoho nepřekvapí

Jak připravit voňavý lososový polévku?

Lososová polévka je jednoduchý způsob, jak připravit lahodný oběd, který bude hotový přibližně za 35 minut. Základem polévky je zeleninový vývar (můžete také použít vodu). Než naliju vývar do hrnce, osmahnu zeleninu na olivovém oleji. Když je zelenina poloměkká, přidám nakrájenou rybu. Po asi 10 minutách vaření pod pokličkou by ryba a zelenina měly být měkké. Do hrnce přidám samostatně uvařenou rýži (můžete ji vynechat) a chuť jídla zvýrazním malým množstvím citronové šťávy a kůry.

Tip: Chuť polévky můžete změnit přidáním například nakrájené chilli papričky, trochu nastrouhaného kořene zázvoru, kurkumy, kari, garam masaly nebo koření 5 nebo 7 chutí.

Recept: Lososová polévka

Syté a hřejivé jídlo s nádhernou chutí a vůní.

Ingredience

Na polévku:

  • 400 g lososa bez kůže
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1 malá cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1 malý kořen petržele
  • 4 střední brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky oregana
  • 1 čajová lžička bobkového listu
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 2 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • sůl a pepř

Dále:

  • 200 g vařeného rýže
  • 1 malý citron

Na konci týdne připravuji tuto vydatnou polévku. Půl hodiny práce a výsledek nikoho nepřekvapí

Způsob přípravy

  1. Příprava zeleniny. Zeleninu očistěte. Mrkev a kořen petržele nakrájejte na kolečka. Brambory nakrájejte na kostky. Pórek nakrájejte na kroužky.
  2. Smažení. V hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte pórek a smažte, dokud nezesklovatí. Přidejte mrkev, brambory, bobkové listy, hřebíček, bobkový list, oregano, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti. Smažte, dokud zelenina nezezlátne.
  3. Přidání vývaru. Zalijte zeleninu vývarem. Vařte, dokud nezměkne (asi 10 minut).
  4. Přidání ryby. Do hrnce přidejte nakrájeného lososa na kostičky nebo proužky. Vařte, dokud ingredience nezměknou.
  5. Přidání rýže a koření. Do hrnce přidejte sypanou rýži. Zahřívejte, dokud polévka nezačne mírně vřít, a přidejte nakrájený kopr. Dochutěte pokrm podle chuti citronovou šťávou a kůrou, solí a čerstvě mletým pepřem.

Hotovou polévku můžete podávat ihned, ale pro krémový efekt můžete přidat smetanu, zakysanou smetanu nebo přírodní jogurt. Polévka se také skvěle hodí k husté zakysané smetaně.

Z jaké ryby lze připravit sytou polévku?

Rybí polévka je klasikou české kuchyně. Lze ji připravit jak z mořských, tak i ze sladkovodních ryb. Pro rybí polévku se hodí zejména treska, makrela, platýs, sleď, kapr, amur, pstruh a candát. Do hrnce můžete přidat také mořské plody, například malé krevety.

Pokud chcete, aby polévka měla velmi sytou chuť, doporučuji připravit vývar z rybích hlav a páteří, stejně jako z kořenové zeleniny (jako pro vývar). Takový vývar se skvěle hodí nejen k podávání s kousky ryb a zeleniny, ale také s těstovinami/rýží. Můžete jej také přecedit a podávat jako čirý vývar (například s knedlíčky se špenátovou náplní, uškami s houbami) a použít jako základ pro polévku ze sušených hub, která se skvěle hodí k domácím lasagnám.